Az egyenlőtlenség elleni harcról beszélt portugál fiataloknak Ferenc pápa + videó

Ferenc pápa portugáliai látogatásának második napján, csütörtökön a Portugál Katolikus Egyetemen tartott beszédében a globális felmelegedés és a gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelemre szólította fel a hallgatókat, arra bíztatva őket, hogy kiváltságaikkal élve tegyék igazságosabbá és befogadóbbá a világot.

Magyar Nemzet
2023. 08. 03. 13:03
FERENC pápa
Lisszabon, 2023. augusztus 3. A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fõvárosban tartózkodó Ferenc pápa beszél a Portugál Katolikus Egyetem diákjai elõtt 2023. augusztus 3-án. MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti Fotó: Maurizio Brambatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Universidade Católica Portuguesa katolikus egyetem diákjai a Lisszabon központjában elterülő campuson egyházi dalokat énekelve fogadták az egyházfőt. Beszédében a pápa arra buzdította a diákokat, hogy merjenek kockázatot vállalni, ne engedjenek a status quo kísértésének és ne álljanak saját helyzetük védelmében az elitizmus és egyenlőtlenség jelenlegi globális rendszere szolgálatába.

Az egyetemi diplomát nem szabad pusztán a személyes jólét elérésére kiadott jogosítványnak tekinteni, hanem megbízólevélnek arra, hogy egy igazságosabb és befogadóbb – azaz valóban progresszív – társadalomért dolgozzunk

– mondta. Ferenc pápa arra buzdította a diákokat, hogy a tanulmányaikból eredő kiváltságokat a közjó szolgálatára fordítsák, különösen a környezet, a szegények és az elesettek gondozására. Szavai szerint a globális felmelegedés megfékezésére tett jelenlegi ígéretek csupán félmegoldások, és csak késleltetik az elkerülhetetlen katasztrófát.

A ti nemzedéketek lehet az a nemzedék, amely már meg tud felelni ennek a kihívásnak. Ti rendelkeztek a legfejlettebb tudományos és technológiai eszközökkel, de kérem, ne essetek rövidlátó módon a részletek csapdájába

– intette hallgatóságát az egyházfő, majd kiemelte: össze kell hangolnunk az elsivatagosodás tragédiáját a menekültekével, a növekvő migráció problémáját a csökkenő születési aránnyal, az élet anyagi dimenzióját pedig a spirituális dimenzió nagyobb összefüggésében kell tudnunk vizsgálni. Hangsúlyozva, hogy a polarizált megközelítések helyett egységes vízióra van szükségünk, olyan vízióra, amely képes áttekinteni a teljes egészet.

A találkozót követően Ferenc pápa a tengerparti Cascais városába utazott meglátogatni a különböző hátterű és nemzetiségű fiatalok összehozására általa évekkel ezelőtt létrehozott Scholas Occurrentes alapítvány helyi szervezetét.

Ferenc pápa a héten Lisszabonban tartózkodik, és részt vesz a II. János Pál által a fiatalok hitéletének támogatására a nyolcvanas években kezdeményezett Ifjúsági Világtalálkozó idei rendezvényén. Az egyházfő látogatásával a fiatalokat kívánja a legfontosabb társadalmi igazságossági, gazdasági és környezetvédelmi prioritások támogatására ösztönözni.

A pápa érkezésekor Novák Katalin köztársasági elnök közösségi oldalán egy közös felvételt posztolt az egyházfővel, amely legutóbbi ittjártakor készült. A bejegyzésben Novák Katalin kiemelte, hogy imádkozik az egyházfő és a fiatalok egészségéért és jövőjéért. Az államfő szerint a fiataloknak egy életre szóló élmény Ferenc pápával találkozni.

Borítókép: A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fővárosban tartózkodó Ferenc pápa beszél a Portugál Katolikus Egyetem diákjai előtt 2023. augusztus 3-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.