Csökkent Németország energiafelhasználása

Németország 7,1 százalékkal kevesebb energiát használt fel idén, mint tavaly.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 13:58
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ronald Wittek)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország primer energiafelhasználása csökkent az egy évvel korábbihoz képest az év első felében a magas energiaárak és a gazdaság gyenge teljesítménye miatt az AGEB energiapiaci kutatócsoport előzetes adatokon alapuló számításai szerint. 

A több nagy német energiaipari konszern és gazdasági kutatóintézet által az energiapiaci statisztikák elemzésére létrehozott AGEB–AG Energiebilanzen e. V. intézet kalkulációi alapján 

az év első felében 5561 petajoule energiát használt fel Németország, 7,1 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban. 

Ez a felhasznált energiamennyiség nagyjából a hatszorosa a 2022-ben megújuló energiaforrásokból fejlesztett elektromos áramnak. A vizsgált időszakban csak a megújuló forrásokból fejlesztett energia mennyisége nőtt, mégpedig 0,6 százalékkal. Az olajfelhasználás 2,0 százalékkal csökkent, a földgázfelhasználás pedig 10,1 százalékkal. 

A kőszén felhasználása 10,8 százalékkal csökkent, ezen belül az erőművekben 19 százalékkal. Barnaszenet az idei első fél évben 18 százalékkal kevesebbet használtak fel mint tavaly. Atomenergiát 57 százalékkal kevesebbet fogyasztott Németország a három utolsó atomerőmű leállítása miatt. A német energiamixben továbbra is a fosszilis energiahordozók dominálnak: az olajtermékek 33,7 százalékkal, a földgáz 26,1 százalékkal, a kőszén 9,0 százalékkal, a barnaszén pedig 8,4 százalékkal. A megújuló energiahordozókból fejlesztett energia részaránya 19,8 százalék volt az év első felében. Az atomenergia-felhasználás 1,4 százalékot tett ki. Egyéb energiahordozók, például a hulladékok 1,5 százalékkal vették ki a részüket a német energiafelhasználás fedezéséből. Németország külkereskedelmi árammérlege az év első felében 3,1 milliárd kilowattóra importtöbbletet mutatott, szemben a 2022 első félévi 17,4 milliárd kilowattórás importtöbblettel. 

Az AGEB jelentésében kiemelte, hogy a második negyedévben 6,4 milliárd kilowattóra volt áramból a német importtöbblet. 

Németország képes volt használni az esetenként kedvezőbb külföldi áramtermelési lehetőségeket. Emellett időjárási tényezőknek köszönhetően az Alpokban is megemelkedett a vízerőművek áramtermelése

– kommentálta Németország energiamérlegét az AGEB, megjegyezve, hogy Németország növekvő importtöbblete „a jól működő európai árampiac” jeleként értékelhető.

Korábban lapunk is írt a Németországban kialakuló helyzetről, miután áprilisban leállt Németország utolsó három atomerőműve is. Ezzel kapcsolatban még az egyik leghangosabb atomenergia-ellenző német politikus is elmondta, hogy itt az ideje újragondolni, jó döntés volt-e most és így kivezetni az atomenergiát. Mint írta egy korábbi X-posztban, lehet, hogy nem volt jó ötlet előbb kiszállni az atomenergiából az energiahiány kellős közepén.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ronald Wittek)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.