Már a német zöldek sem támogatják az atomenergia elhagyását

A korábbi ellenzők közül egyre többen visszavonulót fújtak.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 19:46
null
München, 2023. április 15. Az atomenergia felhasználásának ellenzõi tüntetnek Münchenben 2023. április 15-én, amikor leállítják a még mûködõ három atomerõmûvet Németországban. A plakát felirata az atomenergia felhasználásának befejezését követeli. MTI/EPA/Michaela Rehle Fotó: Michaela Rehle
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormánykoalíció döntése értelmében áprilisban leállt Németország utolsó három atomerőműve. Hiába övezte heves ellenállás a lépést, beleálltak, és sokak szerint ideológiai alapon, a gazdasági tényezőket figyelmen kívül hagyva végrehajtották.

2022 végén négy német tartomány − amelyek Lengyelországgal határosak −, valamint a német szövetségi kormány is hivatalos közleményben tiltakozott a lengyel atomenergia-termelési kapacitás növelése ellen. A németek alapvetően politikai alapon ellenzik az atomenergiát, hiszen úgy gondolják, hogy Európa hosszú távon el kell hogy kötelezze magát a megújuló energiaforrások mellett.

Sokszor felhozzák érvként a megújuló energia mellett, hogy olcsóbb, pedig Németországban az egyik legdrágább a háztartási villamos energia ára a csaknem 130 ezer MW-nyi nap- és szélerőművi kapacitás ellenére. Idén márciusban egy berlini fogyasztó egy kilowattóra áramért közel 44 eurócentet fizetett.

Az egyik leghangosabb atomenergia-ellenző Ralf Fücks német zöldpárti politikus és Bréma polgármestere, aki tagja a Zöld Európai Alapítványnak is, most nyíltan szembement korábbi álláspontjával. A Twitteren tett közzé egy bejegyzést, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy újra kell gondolni az eddigi véleményüket.

Mint a bejegyzésében írja: 

Most itt az ideje néhány tényt elfogadni: egyetlen más ország sem zárta be atomerőműveit az energiahiány közepette. Sőt, a trend azok működésének meghosszabbítása felé mutat.

Számos iparosodott ország az atomenergiát és a megújuló energiát egymás kiegészítőinek tekinti. Újra jelentős forrásokat fektetnek a nukleáris energia fejlesztésének kutatásába és fejlesztésébe. Az, hogy ez új beruházási hullámhoz vezet-e, még kérdéses

− írja. Úgy gondolja, hogy van miért tiltakozni az atomenergia ellen, de ahelyett, hogy ezt tennék, újra kell értékelni a dolgaikat. Szerinte az „elsőként szálljunk ki az atomenergiából” politika nem volt jó ötlet a klímaváltozás fényében.

Borítókép: München, 2023. április 15. Az atomenergia felhasználásának ellenzői tüntetnek Münchenben, amikor leállítják a még működő három atomerőművet Németországban. A plakát felirata az atomenergia felhasználásának befejezését követeli (Fotó: MTI/EPA/Michaela Rehle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.