Tovább nő a szénerőművek szerepe Németországban

Habár Németország exportál is villamos energiát, a nap- és szélerőművek időjárásfüggő termelése miatt egyúttal behozatalra is szorul.

M. Orbán András
2023. 04. 26. 5:42
null
Eschweiler, 2020. január 22. Gõzoszlopok törnek a magasba az RWE német energetikai konszern barnaszénnel üzemelõ Weissweiler erõmûvének hûtõtornyaiból az észak-rajna-vesztfáliai Eschweilerben 2020. január 21-én. A német kormány tervei szerint a környezet védelme érdekében legkésõbb 2038-ig leállítanak minden szénnel mûködõ erõmûvet. A németországi áramtermelés közel 40 százaléka szénerõmûvekbõl származik. MTI/EPA/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Szövetségi Statisztikai Hivatal 2022-es adatai szerint az utolsó három atomerőmű a német bruttó energiatermelés hat százalékát adta (35 terawattóra, TWh villamos energiát termelve) – mondta el lapunk németországi áramtermelési módokkal kapcsolatos megkeresésére BauerBence, a Magyar–Német Intézet igazgatója, és Dobrowiecki Péter, a Magyar–Német Intézet kutatási vezetője.

A klímasemleges atomerőművek háttérbe szorítása növekvő környezeti terhelést jelent. Fotó: Georgi Licovszki

Közös válaszukban ismertették: 2003 óta Németország évről-évre a saját szükségletét meghaladó mennyiségű elektromos áramot termel. Mindemellett piaci és ipari okok miatt Németország nemcsak exportál, hanem egyúttal importál is áramot. A külföldről behozott villamos energia mennyisége 2022-ben 4,8 százalékkal csökkent, míg a Németországból exportált villamos energia mennyisége 8,5 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Tavaly 62,05 TWh exportra 35,77 TWh import jutott. 

A szakértők az előbbiek fényében hangsúlyozták, rövid távon biztosított a német, ezáltal a magyar energiaellátás stabilitása is. Mindazonáltal az erőművek leállítása növelte a német gazdaság kitettségét, éppen ezért a német Ipari és Kereskedelmi Kamara (DIHK) is élesen bírálta a döntést. A kamara meglátása szerint egy esetleges rendkívüli helyzetben, akár, technikai, akár időjárásbéli okok miatt a megújuló energiahordozók termelési hozama visszaeshet, ezáltal pedig Németország könnyen ellátásbéli gondokkal találhatja szemben magát.

Bauer Bence és Dobrowiecki Péter a németországi energiamix kapcsán kitért arra is, az összefoglaló statisztikák szerint a lignit és a kőszén felhasználása 31 százalékot tett ki a tavalyi évben, ugyanakkor felhasználásuk az atomenergia feladása miatt növekvő trendet mutat. 2023 márciusában a Németországban termelt energia pontosan egyharmadát állítottak elő lignit- és kőszéntüzelésű erőművekkel. Előrejelzések szerint ez az arány még növekedhet, és megközelítheti a lélektani negyvenszázalékos határértéket is, bár ennek meghaladása ugyanakkor a két szakértő szerint nem valószínű. 

 

Európai atomreneszánsz, német tiltakozás

Bauer Bence és Dobrowiecki Péter kérdésünkre elmondta: 2022 végén négy, Lengyelországgal szomszédos német tartomány, valamint a német szövetségi kormány is hivatalos közleményben tiltakozott a lengyel atomenergia-termelési kapacitás kiépítésével szemben. A német ellenkezés mögött alapvető politikai megfontolások állnak – mutattak rá –: a német kormány meggyőződése, hogy Európa elsősorban a megújuló energiaforrások mellett kell, hogy elkötelezze magát hosszú távon. Emellett a német fél (általa nem ellenőrizhető, nem szabályozható) biztonsági rizikóként látja a lengyel beruházásokat. 

Az atomenergia felhasználásának Közép- és Észak-Európában látható reneszánsza egyértelműen szembemegy a jelenlegi német kormány Európa energiabiztonságáról alkotott elképzeléseivel és a klímavédelemmel is, hiszen rövid és középtávon a széntüzelésű erőművek megnövekedett szerepe fokozza a környezetterhelést Németországban. A kormányzat elutasította az ezzel kapcsolatban megfogalmazott kritikákat, álláspontja szerint az atomenergia-termelés leállítása további pénzügyi forrásokat szabadít fel, amelyeket a megújuló energiaforrások részarányának növelésére lehet fordítani.

Nyitókép: Sascha Steinbach

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.