Németország visszavonulót fújt az atomenergia ellen vívott harcában + videó

Németország visszavonulót fújt az atomenergia ellen vívott küzdelmében. Az eset tanulságait Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője foglalta össze.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 10. 23. 13:51
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2022. szeptember 16. Olaf Scholz német kancellár beszéde végeztével ellép a szónoki emelvénytõl a német haderõ, a Bundeswehr kétnapos berlini konferenciáján 2022. szeptember 16-án. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hosszas kálvária után döntött a német kancellár: az eredeti tervekkel ellentétben mégsem zárják be az év végén a megmaradt nukleáris kapacitásaikat. Németország 2011-ben kezdte fokozatosan leszerelni tizenhét atomerőművét. Néhány héttel ezelőttig még úgy állt a helyzet, hogy év végéig a maradék három egységét is bezárja – emlékeztetett a közösségi oldalán Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője. A program háttere, hogy a német zöldpárt a nyolcvanas évektől kitartó munkával elhitette a közvéleménnyel, hogy az atomerőművek környezetszennyezőek, veszélyesek és könnyen helyettesíthetők. A kutatások azóta megmutatták, hogy mindhárom érv hamis, Németország pedig nemzetközi rossz példává vált.

– Az adatok szerint az atomerőművek a negyedik legbiztonságosabb technológiának tekinthetők és fajlagos károsanyag-kibocsátásuk a legalacsonyabb. A kieső nukleáris blokkok helyettesíthetőségét pedig éppen a német példa cáfolta – hangsúlyozta a szakértő.

 

 

Egy amerikai kutatás becslése szerint a nukleáris leszerelés már már jóval az energiaválság előtt is évi tizenkétmilliárd dollárba került Németországnak, amely ráadásul a kieső energiát részben francia atomerőművekből tudta csak pótolni. 

 

– A politika olyan olyan mértékben rabul ejtette a német energiaszektort, hogy egészen a közelmúltig a magas költségek, az energiaválság és az egyre fokozódó társadalmi nyomás sem tudta irányváltásra kényszeríteni a kormányt – mondta az üzletágvezető. 

Hiába kongatták tavaly év végén a vészharangot a szakmai szervezetek, Németország mégis bezárta megmaradt erőműveinek a felét. Idén pedig a szankciók és a kibontakozó gázválság ellenére még nyáron is arról vitatkoztak a kormány tagjai, hogy mi legyen a maradék három létesítmény sorsa. 

– A gordiuszi csomót végül a kancellár vágta át, aki az erőművek üzemidejének a hosszabbításáról döntött. Olaf Scholz lépése üdvözlendő, azonban érdemes belegondolni, hogy mennyivel jobb helyzetben lenne most Európa, ha Németország tíz évvel ezelőtt egyáltalán nem kezdi el leszerelni működő kapacitásait – hívta fel rá a figyelmet Hortay Olivér.

– A német példa intő jelként szolgál valamennyi országnak: a politikát távol kell tartani az energiaellátástól. Az energetika ugyanis gyakorlati és nem ideológiai – tette végül hozzá a szakértő. 

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.