Egyre többen ismerik fel, hogy az Oroszország elleni szankciók nem működnek

Miközben az Európai Unió újabb tisztviselője állt ki az Oroszország elleni szankciók mellett, egyre többen ismerik fel, hogy azok nem működnek.

Magyar Nemzet
2023. 08. 27. 20:41
Informal Meeting of European Defence Ministers in Prague
epa10147461 EU's High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borell attends a press conference during the European Defence Ministerial Meeting in Prague, Czech Republic, 30 August 2022. EPA/MARTIN DIVISEK Fotó: MARTIN DIVISEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Külügyi Szolgálat blogján megjelent cikkében kiállt az Oroszország elleni szankciók mellett, és azok hatásosságát ecsetelte. 

 Borrell szerint a szankciók sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az Oroszországból származó uniós import 2022-ben 58 százalékkal csökkent.

Ezek a tendenciák azonban mostanra tovább gyorsultak. 2023 első negyedévében az import több mint 75 százalékkal csökkent. Ugyanez az arány az energiahordozók esetében pedig eléri a nyolcvan százalékot

– írta Borell, majd megjegyezte, hogy a szankciók mindössze egy év alatt jelentősen korlátozták Moszkva kereskedelmi lehetőségeit.

Mindezeket a kijelentéseket Borell annak ellenére tette, hogy mind a Nemzetközi Valutaalap (IMF), mind pedig a Világbank azt jósolja, hogy idén nőhet Oroszország gazdasága, a szankciók ellenére a nemzetközi kereskedelem minden szektorban növekedni kezdett, mivel közvetlenül a nyugati szankciók bevezetése után az orosz kormányzat kelet felé kezdett el kereskedni.

Emellett pedig a Világbank és az IMF nemrég javított az orosz gazdaságra vonatkozó előrejelzésein.

Ahogy arról a napokban lapunk is beszámolt, Annalena Baerbock német külügyminiszter egy könyvinterjúban azt mondta, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett nyugati szankcióknak nincs gazdasági hatásuk. 

A gazdasági szankcióknak gazdasági hatást kellene kifejteniük. De ez nem így van. Mert a demokráciák logikája nem működik autokráciákban

– fogalmazott a zöldpárti külügyi tárcavezető Stephan Lamby újságírónak az új könyvéhez készült interjúban. Hozzátette:

Megtanultuk, hogy racionális döntésekkel, racionális intézkedésekkel, civilizált kormányok között egyeztetve nem lehet véget vetni ennek a háborúnak.

Baerbock amiatt is nagyon csalódott, hogy az orosz gazdaság a szankciók ellenére továbbra is növekszik.

Borítókép: Josep Borell, az unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője sajtótájékoztatón vesz részt az európai védelmi miniszteri találkozón Prágában, a Cseh Köztársaságban, 2022. augusztus 30-án. (Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.