Ezerhétszáz éves római hajót találtak a szénbányában + videó

Körülbelül húsz méter hosszú lehetett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 03. 16:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb római kori hajó került elő egy szerbiai szénbányából, az ókori Viminacium település maradványai közül – közölte a szerb Régészeti Intézet. 

A hajó körülbelül húszméteres lehetett, ebből egy tizenhárom méteres rész nagyon jó állapotban van. Fotó: Novosti.rs

Most a kostolaci szénbánya nyíltszíni fejtésének falából kerültek elő a körülbelül a III-IV. században épült hajó gerendái, a régészek pedig néhány nap alatt befejezték a lelet feltárását. 

Nagyobb mint a korábban megtalált lelet, körülbelül húszméteres lehetett, ebből egy tizenhárom méteres rész nagyon jó állapotban van,

 mégha a munkagépek némi kárt is okoztak benne. A lelőhelyen eddig több tízezer leletre bukkantak, közöttük aranyozott, varázsláshoz használatos cserepekre, márványból és jádekőből készült szobrokra, freskókra és edényekre, valamint mintegy tizennégy ezer sírra.

 Egy hasonló hajót már találtak a területen három évvel ezelőtt, valamint több csónak is felszínre került. Fotó: Novosti.rs

Viminacium mára a régészek értékes lelőhelyévé vált, ám eddig a négyszázötven hektáron fekvő ókori településnek csak mintegy öt százalékát tárták fel. A kutatás 1882 óta folyik. Egy hasonló hajót már találtak a területen három évvel ezelőtt, valamint több csónak is felszínre került.

A három évvel ezelőtt talált hajóról készült felvételt itt megtekintheti:

 

Borítókép: illusztráció (Forrás: Novosti.rs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.