Így tussolják el a demokraták, hogy miattuk kell többet fizetniük az állampolgároknak

Egyszerűen megtiltják az illetékes szolgáltatóknak, hogy informálják a fogyasztókat a rezsiáremelés okáról.

Gábor Márton
2023. 08. 30. 9:26
BIDEN, Joe
Washington, 2023. augusztus 16. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az amerikai inflációcsökkentési törvény aláírásának évfordulója alkalmából a washingtoni Fehér Házban 2023. augusztus 16-án. Biden 2022 augusztusában írta alá a törvényjavaslatot, amely többek között 430 milliárd dollár támogatást tartalmaz adókedvezmény formájában a zöld gazdasághoz kapcsolódó, az Egyesült Államokban gyártott termékekre. MTI/EPA/Michael Reynolds Fotó: Michael Reynolds
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Washingtoni Közmű- és Közlekedési Bizottság (UTC) a hónap elején jóváhagyta a Puget Sound Energy kérelmét, hogy emelje földgázárait a washingtoni cap-and-trade program költségeinek fedezésére (a cap-and-trade program a demokraták által elfogadott rendelet, amivel az állam szigorú környezetvédelmi irányelvek betartására kötelezi a szolgáltatókat).

Az UTC azonban előírta, hogy a hat megyében mintegy nyolcszázezer ügyfelet kiszolgáló Puget Sound Energy (PSE) nem tájékoztathatja a fogyasztókat a számláikon arról, hogy miért emelték a díjat. 

A közlemény szerint a döntést Washington állam főügyésze, a demokrata Bob Ferguson irodájának ajánlása alapján hozták meg.

A PSE arról tájékoztatta az UTC-t, hogy 3,25 százalékkal kell emelni a földgázfogyasztók tarifáját ahhoz, hogy előteremtse a veszteségek fedezésére szükséges 16,8 millió dollárt, ami azt jelenti, hogy egy háztartásnak havonta 3,71 dollárral kellene többet fizetnie, az összeg jó része pedig elmenne az állami szén-dioxid-csökkentési díj kifizetésére.

Todd Myers, a Washington Policy Center környezetvédelmi igazgatója szerint Jay Inslee washingtoni kormányzó ökológiai minisztériuma korábban azt nyilatkozta, hogy a szén-dioxid-kibocsátásra kivetett adó bevezetése csökkentené a földgáz árát. 

Egy július 3-i levélben Nina Suetake főügyészhelyettes szintén aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a PSE az állami szén-dioxid-csökkentési díjat tételesen feltüntesse az ügyfelek számláin. „Ha az összes programspecifikus díját soronként szerepeltetnék, a fogyasztói számlák gyorsan érthetetlenné válnának. Úgy véljük, hogy a kérdés, misuerint ezeket a díjakat és jóváírásokat tételesen fel kell-e tüntetni a számlákon, további vitát igényel a következő munkaértekezleteken”.

Augusztus 3-i döntésében pedig a Jay Inslee kormányzó által kinevezett, a közműszolgáltatót felügyelő bizottság arról döntött, hogy valóban szükségtelen az extra díj feltüntetése a számlákon, illetve megállapították, hogy csak azokat az összegeket kell feltüntetni a csekkeken a fizetendő összeg részletezőjében, amelyek az ügyfelek javát szolgálják. 

Borítókép: Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.