Mégsem halt meg Prigozsin? – özönlenek a reakciók a Wagner-vezér halálhírére

Számos elmélet látott napvilágot arról, hogy valóban Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér utazott-e azon a repülőn, amelyet állítólag az orosz légvédelem lőtt le. Bár az eset részleteit továbbra is homály fedi, az jól látszik, hogy az emberek világszerte érdeklődnek a történtek után.

Magyar Nemzet
2023. 08. 24. 13:33
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Kuzsenkino, 2023. augusztus 24. Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott kép a mentõalakulatok tagjairól az oroszországi Tver megyében lévõ Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülõgép roncsa mellett 2023. augusztus 23-án. A gépen háromfõs személyzet és hét utas tartózkodott, köztük Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember, a Wagner katonai magánvállalat alapítója és Dmitrij "Wagner" Utkin a csoport parancsnoka. A balesetet senki sem élte túl. MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság Fotó: Orosz Nyomozó Bizottság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállás nélkül özönlenek a reakciók a közösségi médiában a Wagner-vezető halálhírével kapcsolatban, sorra érik egymást a bejegyzések a többi között a TikTokon, az X-en és a Telegramon is arról, mi történhetett pontosan. Ahogyan lapunk is beszámolt róla: összesen tízen utaztak azon a repülőn, amit állítólag az orosz légvédelem lőtt le szerda este az orosz Tveri területe felett. A magángép utaslistáján szerepelt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetőjének neve is.

@zilleonviewz Is #Prigozhindead or alive? #Russian state media boasts warlord HAS been obliterated after fireball private #jetcrash but speculation grows he may have cheated death and was on a SECOND #plane flying over #Moscow #fyfyfyfy #foryou #trending #fyp #viraltiktok #trendingtiktok #foryoupage ♬ original sound - zilleon viewz

Bár hivatalosan is megerősítették, hogy megtalálták és azonosították Jevgenyij Prigozsin holttestét, mégis rengeteg elmélet bukkant fel arról, hogy mégsem a Wagner-vezér utazott a lelőtt gépen.

Scott Ritter egykori amerikai hírszerző is megszólalt a témában, aki elmondása szerint azt tanulta meg a seregben:

Amíg a saját szemükkel nem látják, hogy a célpont halott, addig nem szabad elfogadni azt, hogy halott.

Arról is beszélt, nagyobb a valószínűsége annak, hogy Prigozsin meghalt, mint hogy életben van, de egyelőre nem hisz el semmit, és nem is mer kijelenteni semmit. Elmondta továbbá, hogy Prigozsinnak számolnia kellett a puccs következményeivel, és Moszkvának ez az egy lehetősége volt, hogy megmutassa, nem hagynak nyitva semmilyen kaput egy lehetséges polgárháború felé.

Ismét előkerült az a 2018-as felvétel is, amelyen Putyin arról beszél, hogy majdnem mindent meg tud bocsátani, kivéve az árulást.

Eközben volt, aki arról beszélt a TikTokon, hogy nem kell úgy sietni a következtetések levonásával, hiszen 

Prigozsin egy nagy színész, és ha valaki, akkor ő képes arra, hogy becsapja a hatóságokat, hiszen a házában rengeteg hamis iratot, parókákat és olyan képeket találtak, amelyeken álruhában látható. 

Az egyik felhasználó nem tartja kizártnak, hogy Prigozsin nem is volt a repülőn, helyette valaki más utazott, aki a Wagner-vezérnek adta ki magát. Mint mondta, harminc-negyven százalék esélyt lát arra, hogy a zsoldosok vezetője él, és azt sem tartja kizártnak, hogy ez az egész egy összehangolt akció volt az orosz erőkkel, hiszen Prigozsin így könnyebben el tud rejtőzni a világ elől.

Egy másik tiktokos tartalomgyártó arról beszélt, a CIA figyelmeztetett is, hogy valami készülőben van a belarusz légtérben, mielőtt lelőtték a Wagner-vezér gépét. Ugyanakkor azok a hangok is megerősödtek, hogy Jevgenyij Prigozsint még az Oroszország elleni puccskísérletkor megölték, és ez most csak egy tökéletes lehetőség volt Moszkvának, hogy elterjedjen a vezető halálhíre.

Olyan vélemények is napvilágot láttak, hogy Prigozsin két repülője szállhatott fel egyszerre, de ő a másodikon volt, amely visszafordult, miután meghallották, hogy az elsőt lelőtték.

Sokan értetlenkednek amiatt is a közösségi médiában, hogy Prigozsin pár napja még Afrikából jelentkezett be, és nem tudják, miért ment volna Oroszországba. Ugyanakkor egyesek feltették azt a kérdést is, hogy ha még mindig életben van, akkor miért nem jelentkezett eddig.

@ugwumbadaily Is Wagner group leader dead or still alive? That's the question everyone is asking since news broke that a plane crashed with hi name on the passenger list. The speculations will continue until his body is identified, so here's my own speculation. #evgenyprigozhin #yevgenyprigozhin #wagner #prigozhindead #prigozhinplanecrash #prigozhindeadoralive #planecrash #ugwumbadaily #ugwumbareport #boodieugwumbatiktok #foryoupage #viraltiktok #fypシ゚viral #follow #share #greenscreenvideo ♬ original sound - Ugwumba Report

Ez egy eseménytelen hónap volt, nem igazán történt semmi a háborúban. Ám most, hogy viszont igen, akkor mindenki egy kicsit helyezkedik, hogy a saját igazát, világlátását megmutathassa

 − fogalmazott Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő lapunknak. 

Mint mondta, ebben a helyzetben két dolgot tehetünk: felvázoljuk a lehetséges forgatókönyveket, a legvalószínűtlenebbeket és a legvalószínűbbeket is. A másik pedig az, hogy okos kérdéseket kell feltenni. 

Mi az, amit tudunk? Az, hogy mindenki meg akarta ölni Prigozsint, akivel egy kis összetűzése is volt, de nemcsak ők, hanem még Prigozsin is, hogy eltűnhessen szem elől

− mondta el a biztonságpolitikai szakértő. 

„Nem az az igazi kérdés, hogy ki ölte meg, hanem az, hogy miért pont most tűnt el, és hogyan maradt eddig életben. Be kell látni, hogy annyian akarták őt, hogy nagy munka lehetett eddig is életben tartani. Pár nappal ezelőtt fosztották meg Szurovikint a beosztástól, házi őrizetbe zárták, most pedig meghal Prigozsin: egy mintázatot vélek ebben felfedezni” − tette hozzá Castel.

A szakértő jelezte: bevált gyakorlat, hogy a Wagner-csoport két vezére soha nem utazik egy gépen, hogy elkerüljék az ilyen eseteket, és ez eddig jól működött. A kérdés az, hogy most milyen szakmai hiba történt, amit kihasználhatott az ellenség, bárki, aki meg akarta őt ölni. 

„Hogy hibáztak-e akkor, amikor megadták a személyi azonosságát a gépen? Nem gondolom, hiszen a légi szállítással kapcsolatos szabályok miatt lehetett kötelező és fontos, hogy egy esetleges baleset során könnyebb legyen az azonosítás. Rengeteg konteót lehet gyártani, de a lényeges az, hogy miért pont most, amire egyelőre nem tudni a választ” − mondta el Castel.

Ha elfogadjuk azt a feltételezést, hogy az orosz állam követhette el, akkor minden sokkal valószínűbbé válik, hiszen nekik sokkal könnyebb lehetett ezt elkövetni, mint egy külsős szervezetnek akár. Ezzel kapcsolatban pedig újabb kérdések is felmerülnek, miszerint hogy lehet az, hogy pont ott volt valaki, aki fel tudta venni a gép lezuhanását? Én pedig nem láttam repesznyomokat a gép roncsain a felvételek alapján, olyan magasra pedig, ha igaz, hogy harmincezer méteren történt az eset, arra nagyon kicsi az esély, hogy ne tűnt volna fel az oroszoknak

 − fejezte be a szakértő.

Borítókép: Az Orosz Nyomozó Bizottság által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól az oroszországi Tver megyében lévő Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép roncsa mellett 2023. augusztus 23-án (Fotó: MTI/EPA/Orosz Nyomozó Bizottság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.