Szaporodnak a Putyin elleni vádak, ám a Kreml hallgat a Wagner-vezér haláláról

„Putyin nem felejt és nem bocsát meg, Prigozsin pedig elárulta őt” – idézte a CNN az orosz államfő kritikusait.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN, BBC2023. 08. 24. 9:44
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Oroszország, 2023. augusztus 24. 2023. augusztus 21-én készült kép Jevgenyij Prigozsin orosz üzletemberrõl, a Wagner katonai magánvállalat alapítójáról egy meg nem nevezett helyszínen. 2023. augusztus 23-án az oroszországi Tver megyében lévõ Kuzsenkino község közelében lezuhant a Prigozsint és Dmitrij "Wagner" Utkint, a csoport parancsnokát szállító magánrepülõgép útban Moszkvából Szentpétervárra. A gépen háromfõs személyzet és hét utas tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl. MTI/AP/. Fotó: .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem tudom mi történt, de nem vagyok meglepve. Ha jól emlékszem, korábban kérdeztek Prigozsin sorsáról és akkor azt mondtam, hogy óvatosnak kell lennie a puccs után. Lássuk be, nem sok minden történik úgy Oroszországban, hogy amögött ne Putyin állna, de nem tudok semmi biztosat” – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök a CNN amerikai televíziónak Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-csoport vezetőjének halálhírére.

A hírcsatorna Vlagyimir Putyin más kritikusait is idézte, akik ugyancsak úgy fogalmaztak, az orosz az államfő állhat a gyilkosság mögött, mondván:

Putyin nem felejt és nem bocsát meg, Prigozsin pedig elárulta őt.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint ugyancsak Putyinhoz vezetnek a tíz főt szállító repülőgép lelövésének szálai.

A Fehér Ház szerint az orosz elnöknek „nagy tapasztalata van kritikusai elhallgattatására”. Leon Panetta volt amerikai védelmi miniszter és a központi hírszerző ügynökség (CIA) egykori igazgatója szerint az orosz vezetés megpróbálja majd átvenni a Wagner fölötti irányítást Afrikában, Ázsiában és mindenhol.

Az orosz légügyi hatóság ugyan azt közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin neve szerepelt a lezuhant gép utaslistáján, egyes elemzők, köztük Keir Giles, a londoni Chatham House agytröszt munkatársa óvatosságra int.

A lista egy Jevgenyij Prigozsin nevű utast említ, de tudjuk, hogy sokan erre változtatták a nevüket különböző okok miatt

– idézte Giles-t a BBC brit közszolgálati csatorna.

Ugyan mind a tíz, gépen utazó ember holttestét megtalálták, a balesetben a legtöbb test megégett, ezért még nem történt meg az azonosításuk. A legtöbb hírportál ezért továbbra is úgy fogalmaz, hogy vélhetően a Wagner-vezér volt a szárnyán találatot ért repülőgépen.

A hivatalos orosz kommunikáció szerint vizsgálják a gép lezuhanásának körülményeit, miközben az orosz elnök eddig nem szólalt meg az ügyben, és a Kreml sem adott ki hivatalos közleményt a balesettel kapcsolatban. A gép helyi idő szerint szerdán délután hatkor zuhant le, s miközben megjelentek az első hírek a Wagner-vezér állítólagos haláláról, Putyin éppen a második világháború emlékére tartott ceremónián mondott beszédet.

Borítókép: Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldos csoport vezetője (Forrás: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.