Nincs könnyű helyzetben az oroszbarát ellenzék

Választási csalásra készül a moldáv kormánypárt?

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ion Ceban, Chisinau polgármestere szerint a kormányzó Akció és Szolidaritási Párt (PAS) irányítása alatt álló moldovai választási bizottság az őszi önkormányzati választások elcsalására készül. Az ellenzéki politikus, akit a felmérési adatok alapján a megméretés esélyeseként tartanak számon, azt mondta:

a hatalom attól tart, hogy az emberek a tényeknek, s nem az ígéreteknek hisznek.

A november 5-én esedékes választásokon a korábban szocialista, jelenleg a Nemzeti Alternatív Mozgalmat képviselő Ion Ceban a PAS színeiben induló Lilian Carppal mérkőzik meg a moldovai főváros polgármesteri pozíciójáért. 

A moldovai parlament nemrég megerősítette azt a törvénymódosítást, amely szerint az alkotmányellenesnek minősített ellenzéki Sor Párt vezetőit eltiltották attól, hogy jelöltként indulhassanak a választásokon. A tilalom a párt végrehajtó szervének tagjaira és egyéb választott tisztségviselőire vonatkozik. A pártvezér Ilan Sor 2019 óta szökésben van, miután az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta korrupció és Oroszország javára végzett tevékenység vádjával. A szintén ellenzéki szocialista párt elnökét, Igor Dodont májusban kiengedték ugyan a házi őrizetből, de a korrupció és hazaárulás vádjai miatt tovább zajlik az ügyészségi eljárás ellene, ezért korlátozva van mozgási szabadsága.

Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet vezető munkatársa a Maszol erdélyi portálnak azt mondta: 

Maia Sandu elnök és pártja, a PAS rákényszerült az oroszbarát parlamenti ellenzék elleni fellépésre, miután tavaly és az idei év elején több puccskísérlet is volt Chisinauban.

Hozzátette, hogy orosz ügynökök erőszakos utcai tüntetések és rendzavarás szervezésével próbáltak előre hozott választásokat és kormányváltást kikényszeríteni, miközben az ellenzéki média uszító üzenetekkel hergelte az életszínvonal-romlás miatt aggódó nyilvánosságot, Oroszország pedig gazdasági szankciókkal és fenyegetésekkel igyekezett támogatni a kormánycserét – fogalmazott az elemző. Emlékeztetett arra, hogy bár a törvényhozásban a nyugat- és románbarát PAS-nak 63 százalékos többsége van, a felmérésekben a szocialisták, kommunisták és a többi kis oroszbarát csoport koalíciója legyőzné Sanduékat, ha most lennének választások.

Borítókép: Evghenia Gutul beiktatása (Fotó: Facebook, Ilan Shor hivatalos oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.