Pont kerülhet a Hitler szülőházát övező vita végére

A jelek szerint a hosszú évek óta tartó huzavona után megkezdődhet az épület átalakítása.

Gábor Márton
2023. 08. 23. 14:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többéves jogi huzavona után az osztrák kormány úgy döntött, hogy Adolf Hitler szülőházát emberi jogi képzési központtal ellátott rendőrőrssé alakítják át – közölte a France24 francia állami hírcsatorna. Az észak-ausztriai Braunau városában található épület kezelését még 2016-ban vette át az osztrák kormány annak érdekében, hogy ne váljon Hitlert éltető neonáci szentéllyé. 

A kisajátítással egy hosszú éveken át tartó huzavona ért véget az állam és a korábbi tulajdonos között.

Az építkezés és a ház átalakítása a tervek szerint 2023. október 2-án kezdődik

 – erősítette meg az AFP hírügynökségnek az osztrák belügyminisztérium szóvivője.

Guenter Schwaiger osztrák rendező – aki augusztus végén dokumentumfilmet készít a házról – azonban azt állította, hogy a minisztérium tervei gyanúsak a ház jövőbeni használatával kapcsolatban, ugyanis a rendőrőrs felépítése összhangban van a diktátor kívánságaival.

Schwaiger bizonyítékként egy 1939. május 10-i helyi újságcikket hozott fel, amely szerint Hitler kívánsága az volt, hogy szülőházát a kerületi hatóságok irodáivá alakítsák át.

A ház rendőrőrssé való átalakítása a diktátor által elképzelt közigazgatási célú felhasználásnak felelne meg

 – mondta Schwaiger a hétfői sajtótájékoztatóján, és felszólította a kormányt, hogy gondolja át a terveit.

Az osztrák belügyminisztérium 2020 júniusában mutatta be az újságíróknak a Hitler szülőházának átalakítására kiválasztott tervet.

A nyolcszáz négyzetméteres alapterületű sarokház átalakítása a jelenlegi becslések szerint mintegy húszmillió euróba kerül, várhatóan 2025-re készül el, a rendőrőrs pedig 2026-ra válik működőképessé.

Bár Hitler csak rövid időt töltött az ingatlanban, az épület azóta is vonzza a náci szimpatizánsokat a világ minden tájáról.

Borítókép: Adolf Hitler szülőháza (Fotó: AFP/Joe Klamar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.