Továbbra is borzolja a kedélyeket Biden érzéketlensége

Míg Ukrajna kapcsán nagyon empatikusnak és segítőkésznek mutatkozik az amerikai elnök, ha saját állampolgárai szenvedéséről van szó, már kifejezetten érzéketlen Joe Biden, amivel a közelmúltban sokak lelkébe gázolt bele.

Magyar Nemzet
2023. 08. 30. 20:44
BIDEN, Joe; BIDEN, Jill
Lahaina, 2023. augusztus 22. Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden távozik a tûzvész sújtotta, hawaii Maui-szigeten fekvõ Lahainából 2023. augusztus 21-én. Az augusztus 8-án kitört tûzvész megtalált halálos áldozatainak száma 114-re növekedett, több mint 1000 embert még keresnek. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fõvárosa szinte teljesen megsemmisült az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdõtüzében. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, a Lahaina történelmi városát elpusztító és az egész világot megrázó maui tűzvészt Joe Biden amerikai elnök napokig gyakorlatilag szóra sem méltatta. Nem szakította meg nyaralását, és csaknem két hétbe telt, mire hajlandó volt ellátogatni a helyszínre. A helyiek szerint nemcsak az elnök érkezett lassan, de a kormányzati segítség is, így nem csoda, hogy káromkodással „üdvözölték” Bidenék konvoját.

Időpocsékolás volt. Hátráltatta a [mentési] erőfeszítéseket, mert az összes tűzoltónak és mindenkinek vissza kellett vonulnia, hogy helyet csináljon neki, hogy végigsétálhasson a területen, miközben az elsődleges prioritásunk az, hogy az embereket kihozzuk onnan, élve vagy holtan

− mondta Dale Hermo-Fernandez, a mentési munkálatokat koordináló egyik helyi lakos a Breitbart hírportálnak egy pénteki telefoninterjúban.

Egy másik maui lakos egy helyi lapnak nyilatkozva Biden Mauin mondott beszédét kritizálta. Szerinte nem esett jól a túlélőknek, amikor az elnök azt mondta, hogy „jobb közösséget építünk”, mert a helyieknek nem kell és nem létezik jobb annál, amelyet elvesztettek.

A pohár sokaknál akkor telt be, amikor a tűzvész által elpusztított Lahaina lakóinak veszteségeit egy 15 évvel ezelőtti konyhatűzhöz hasonlította.

Nem akarom összehasonlítani a nehézségeket, de Jillnek és nekem van egy kis fogalmunk arról, hogy milyen elveszíteni az otthonunkat. Évekkel ezelőtt, most már 15 éve, Washingtonban voltam […] Villám csapott az otthonunknál egy kis tóba  […] Belecsapott a vezetékbe, és feljött a házunk alá, a… légkondicionáló csatornáiba. Röviden összefoglalva, majdnem elvesztettem a feleségemet, a ’67-es Corvette-emet és a macskámat

– idézte az elnököt a Fox News.

Nem ez volt azonban az első eset, amikor Biden vigasztalónak szánt szavai fordítva sültek el. Mint arról beszámoltunk, a 2021. augusztus 26-i kabuli robbantásos merénylet 13 amerikai áldozatának hazahozatalakor egyikük édesanyjának az elnök azt mondta, hogy tudja, mit érez, mert az ő fiát is zászlóval letakart koporsóban hozták haza.

Ez azonban nem igaz, hiszen Biden idősebbik fia, Beau, bár valóban szolgált Irakban, valójában rákban halt meg az Egyesült Államokban.

Beau Biden 2015-ben halt meg agydaganatban, több mint öt évvel azután, hogy visszatért egyéves iraki szolgálatából. Joe Biden a rákot az iraki égetőgödröknek tulajdonította, bár néha elismerte, hogy nem biztos benne

− írta a Twitteren a CNN tényellenőrzője, Daniel Dale.

Múlt szombaton, a merénylet második évfordulóján Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke félárbócra ereszttette a zászlót a Capitolium épületén, és közleményt adott ki, amelyben név szerint megemlítette a 13 amerikai áldozatot.

Bidennek, órákkal később, csupán egy rövid, semmitmondó üzenetre futotta.

Egy kedden a képviselőház külügyi bizottsága előtt tartott kerekasztal-beszélgetésen az egyik a kabuli merényletben elhunyt katona édesapja, Mark Schmitz keményen elmondta a véleményét Biden elnökről.

Szégyent hoz a nemzetre. Semmi keresnivalója nincs a hadseregünk élén, és sajnálom, hogy ezt nem mondtam a szemébe, amikor Doverben lehetőségem volt rá

− idézte őt a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Biden kezéhez valószínűleg „több amerikai vér” tapad, „mint bármelyik elnökhöz az Egyesült Államok történetében” – tette hozzá Schmitz, aki vizsgálatot sürgetett Biden, valamint Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter ellen az elhibázott afganisztáni kivonulásért.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és felesége, Jill Biden távozik a tűzvész sújtotta, hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainából 2023. augusztus 21-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.