Átrendeződés zajlik Brüsszelben, egyre többen hagyják el a bizottságot

Ursula von der Leyen jóváhagyta a politikai életet alaposan felkavaró változásokat.

Forrás: Gebauer Szabolcs/MTI2023. 09. 06. 7:11
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. június 7. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke érkezik az uniós testület heti rendes ülésére Brüsszelben 2023. június 7-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos az X (Twitter) közösségi oldalon kedden közzétett üzenetében bejelentette, hogy hivatalosan is jelölt az Európai Beruházási Bank (EBB) elnöki tisztségére. A dán biztos közölte: az Európai Bizottságtól szabadságot vesz ki, hogy a jelöltségre összpontosíthasson.

Kedden az Európai Bizottság is arról tájékoztatott, hogy Margrethe Vestager ideiglenesen felfüggesztette munkáját a testületben annak érdekében, hogy felkészüljön az Európai Beruházási Bank elnöki posztjáért folyó kampányra.

A brüsszeli testület közleménye szerint Vestager tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy a dán kormány hivatalosan is jelölte az EBB elnöki posztjára, ezért fizetés nélküli szabadságot kér a kampány idejére.

Közölték: Ursula von der Leyen eleget tett a kérésnek, és fizetés nélküli szabadságot biztosít az uniós biztos számára, de hangsúlyozza, hogy ezen időszak alatt az európai uniós szerződések idevágó kitételeit és az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódex rendelkezéseit továbbra is alkalmazni kell. Vestager, aki 2014 óta tagja a bizottságnak, jövőre fejezi be második ötéves megbízatását. Az Európai Beruházási Bankot jelenleg vezető Werner Hoyer mandátuma szintén jövőre jár le, mivel 2018-ban nevezték ki a második hatéves ciklusra – számolt be róla az MTI.

Ahogyan korábban lapunk is megírta: a bizottsági elnök nem volt mindig ilyen szívélyes, Vestager távozási szándékára meglehetősen hűvös hangvételű levéllel reagált, amelyben figyelmeztette a dán biztost, hogy kerülje az érdekütközést. Nem ez az első eset ráadásul, hogy Von der Leyen mellől menekülnek az uniós biztosok, Vestageren kívül Marija Gabriel bolgár innovációs biztos például már el is hagyta a süllyedő hajót, hogy csatlakozzon a bolgár koalícióhoz. A bizottság alelnökei közül Frans Timmermanns is lemondott, hogy a holland politikába térjen vissza. 

Az uniós bizottság elnöke úgy határozott, hogy a Vestager biztos feladatai közé tartozó, a digitális korra felkészült Európáért felelős tárca irányításával és koordinálásával Vera Jourová alelnököt, a versenypolitikai portfólióval pedig Didier Reynderst bízza meg.

Az unió igazságügyi biztosa Lengyelországot és Magyarországot gyakran pellengérre állította, arra hivatkozva, hogy aggódik az ottani jogállamiság helyzetéért. Didier Reynders ugyanakkor úgy támadja koholt vádakkal a kormányokat, hogy valójában ő maga az, akit nem kerültek el a piszkos ügyek és botrányok – írta meg a V4NA is.

A brüsszeli átrendeződés keretében Von der Leyen arról is határozott, hogy az innovációért és kutatásért felelős tárcát ideiglenesen Margarítisz Szkínász alelnökre ruházza, mindaddig, amíg a korábbi, májusban lemondott bolgár biztos, Marija Gabriel helyére új bizottsági tagot nem neveznek ki. Az Európai Bizottság az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát is tájékoztatja az ideiglenes változásokról – tették hozzá.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke érkezik az uniós testület heti rendes ülésére Brüsszelben 2023. június 7-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.