Feltételezett terrorista szökött meg a börtönből + videó

A hatóságok hajtóvadászatot indítottak az exkatona szökevény után.

2023. 09. 07. 18:20
Serving British Army member charged with terror offence: police
A prison guard gestures to the driver of a delivery van at the gates of HM Prison Wandsworth in south London on September 7, 2023, a day after terror suspect, Daniel Abed Khalife escaped from the prison while awaiting trial. British authorities have issued an all-ports alert to track down a former soldier awaiting trial on terrorism charges, after he escaped from jail by clinging to the bottom of a delivery van. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Fotó: AFP/JUSTIN TALLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21 éves Daniel Abed Khalife csütörtökön szökött meg a börtönből úgy, hogy egy élelmiszer-szállító furgon aljára kötötte magát, így jutott ki a büntetés-végrehajtási intézetből.

A férfi mostanáig a tárgyalásra várt azzal a váddal, hogy hamis bombákat helyezett el egy katonai bázison, és megsértette az ország hivatalos titkairól szóló törvényt. A hatóságok közlése szerint a brit hadsereg egykori katonája szerda reggel nyolc óra előtt szökött meg a dél-londoni Wandsworth börtönből.

A rendőrség lakossági segítségért fordult, és sürgős országos vadászatot indított. A repülőtereken fokozták az ellenőrzéseket, mert attól tartanak, hogy megpróbálhat elmenekülni az országból, emiatt több járat is késésekkel indult a Heathrow repülőtéren, valamint Dover kikötőjében.

Van egy csapat tisztünk, akik kiterjedt és sürgős vizsgálatokat végeznek Khalife mielőbbi felkutatása és őrizetbe vétele érdekében. Azonban a civilek is segíthetnek nekünk. Ha valaki látja Khalife-ot, vagy bármilyen információja van arról, azonnal hívja a 999-et.

– mondta Dominic Murphy parancsnok, a Fővárosi Rendőrség terrorelhárítási parancsnokságának vezetője.

A rendőrség tájékoztatása szerint a börtön konyhájában dolgozó Khalife konyhai egyenruhát viselt, amikor megszökött. 

A Press Association szerint Khalife-ot azzal vádolják, hogy 2021 augusztusában egy terrorista számára hasznos információkat gyűjtött, és próbált kijuttatni a bázisról, 2019 májusa és 2022 januárja között pedig olyan információkat gyűjtött, amelyek hasznosak lehetnek az ellenséges csoportok számára. 

Borítókép: Börtönőr integet a Wandsworth börtön déli bejáratánál (Fotó: AFP/Justin Talli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.