Hogyan lehet védekezni az erdőtüzek ellen tereprendezéssel?

Jelentősen átalakítják a házépítési szokásokat a pusztító erdőtüzek, melyek száma évről évre növekszik: egyre több háztulajdonos választja a tűzálló tereprendezés megoldásait. Olyan talajt és növényeket választanak, melyek jobban ellenállnak a tűznek.

2023. 09. 27. 4:50
null
Maui, 2023. augusztus 13. A Hawaii Földügyi és Természeti Erõforrások Minisztériuma által közreadott légi felvétel egy felperzselt területrõl a hawaii Maui-szigeten levõ Olinda településen 2023. augusztus 11-én. Mauin augusztus 9-én kapott lángra a növényzet, a tûzvész halálos áldozatainak száma 80-ra emelkedett. MTI/EPA/Hawaii Földügyi és Természeti Erõforrások Minisztériuma Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejárta a világhálót annak a lakóháznak a fotója, mely egyetlenként maradt épen a hawaii Lahaina városában: az épületet fémtetővel szerelték fel, emellett a telek területét úgy alakították ki, hogy a pusztító erdőtüzek esetén a házat minél kisebb eséllyel érjék el a lángok. Ahogy az erdőtüzek egyre gyakoribbá válnak, a házépítési szokások is jelentősen átalakulnak – a tulajdonosok újabban már a tűzálló tereprendezés megoldásait választják. Mindezzel együtt az építkezési előírások is változnak, és olyan szabályok lépnek életbe, melyek következtében csökken annak az esélye, hogy egy ház és az azt körülvevő telek teljes mértékben a tűz martalékává váljon.

 

Hogyan lehet védekezni az erdőtüzek ellen tereprendezéssel?

A Western Fire Chiefs Associaton nevű, tűzoltókat összefogó amerikai civil szervezet szerint a ház körüli körülbelül 60 méteres körzet az, amelyet a lakóházak védelmében tűzállóvá lehet alakítani. Ezt a területet úgy rendezhetik be a tulajdonosok, hogy az megakadályozza vagy legalább lelassítsa, hogy az erdőtűz elérje a telek épületeit.

 

A szervezet ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a tűzálló tereprendezést nem szabad szó szerint értelmezni, ugyanis ha ezek a területek nem kapnak kellő figyelmet és szakértelmet, elveszíthetik tűzálló tulajdonságaikat.

 

A tűzálló növényeknek például megfelelő mennyiségű öntözésre van szükségük, emellett a metszésre is nagy figyelmet kell fordítani. Szintén kulcsfontosságú szempont a növények elhelyezése.

 

Mi az a tűzálló tereprendezés?

A tűzálló tereprendezés során vannak fontos szabályok, melyeket be kell tartani a védhető tér kialakításában. Például a növényeket lehetőleg ágyásokba ültessük, mely lassítja a tűz terjedését, emellett fontos odafigyelni a gyomlálásra is – a gazok és az elszáradt növények ugyanis könnyen lángra kapnak, melyek az erdőtűz gyors terjedéséhez vezetnek. 

 

Szakértők azt is javasolják, hogy a ház körülbelül másfél méteres körzetébe ne helyezzünk el kéregtakarót, az ugyanis könnyen meggyullad.

 

Arra is oda kell továbbá figyelni, hogy a bokrokat ne szorosan egymás mellé ültessük, és a fákat is érdemes annyira visszametszeni, hogy a talajtól nagyobb távolságra legyenek az első ágak – így ugyanis az erdőtűz nehezebben fogja elérni azokat.

 

 

Melyek a tűzálló növények?

A tűzálló növények csoportjába többnyire lombhullató fák és cserjék tartoznak, melyek jobban ellen tudnak állni a lángoknak, mint örökzöld társaik. Ide sorolhatók még az olyan vastag levelű és nagy nedvességtartalmú növények, mint például az aloe vera, mely nem gyullad meg olyan könnyen és a szárazságot is jobban viseli.

Erdőtűzben kiégett járművek roncsai a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 13-án (Fotó: Etienne Laurent/MTI/EPA)

Tűzálló tulajdonságairól ismert továbbá az árlevelű lángvirág, az orvosi medveszőlő, a varjúháj, a molyhos madárhúr és a sárga délvirág. A bokrok közül egyebek mellett a tarkalevelű boroszlánt, a ribiszkeféléket, az orgonát, a szömörcét és a szőlőlevelű juhart javasolják a szakértők. Amennyiben viszont a tűzálló tereprendezés jegyében fákat szeretnénk látni kertünkben, az alábbiakat érdemes előtérbe helyezni: nyugati ostorfa, almafa, amerikai mocsártölgy, amerikai sárgafenyő.

Borítókép: A Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma által közreadott légi felvétel egy felperzselt területről a hawaii Maui-szigeten lévő Olinda településen 2023. augusztus 11-én (Fotó: MTI/EPA/Hawaii Földügyi és Természeti Erőforrások Minisztériuma)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.