Kijevben nem örülnek: megvan az első európai állam, amely nem adja ki a hadköteles ukrán férfiakat

Bécs nem fogja megengedni, hogy bárki diktálja a feltételeket.

2023. 09. 08. 15:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria nem adja ki a hadköteles korú ukrán menekülteket Kijevnek – számolt be a Do Rzeczy lengyel lap. 

Még ha az ukrán kormány írásos kérése meg is érkezik Bécsbe, figyelmen kívül fogjuk hagyni azt. Ausztria nem fogja megengedni, hogy bárki diktálja a feltételeket

− fogalmazott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az Exxpress osztrák lapnak. A sajtóértesülések szerint eddig mintegy 14 ezer, 18 és 54 év közötti ukrán férfi hagyta el a háború sújtotta országot, Ausztria pedig összesen körülbelül százezer ukrán menekültet fogadott be 2022. február 24-e óta. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az ukrán kormánypárt szerint azok az ukrán állampolgárok, akik hamis katonai alkalmatlansági igazolással hagyták el Ukrajnát, és más országban kértek menedéket, kiadhatók Ukrajnának. Mint kiderült, számos ukrán állampolgár kaphatott – jelentős összegekért cserébe – hamis alkalmatlansági igazolásokat, amelyekkel elhagyták Ukrajnát. A hadiállapot miatt a hadköteles férfiak azonban nem mehetek külföldre, így az új javaslat szerint Ukrajna most ezen állampolgárok kiadatását kérné az európai országoktól. 

Általános vélekedés, hogyha nincs valamilyen ügydöntő bizonyíték (például hangfelvétel, kétséget kizáró írásos bizonyíték) arról, hogy valakinek jogtalanul állapították meg a katonai alkalmatlanságát, úgy azt csak abban az esetben lehet érdemben felülvizsgálni, amennyiben az érintett jelen van, a személyes jelenlét egy orvosi vizsgálat esetén fogalmilag elvárt

− magyarázta korábban lapunknak ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi tanácsadója szerint jelenleg nem lehetséges, hogy az ukránok hazakényszerítsék a szóbanforgó férfiakat.

Borítókép: Ukrán katonák (Forrás: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.