Meghívták Oroszországot a Nobel-díj díjátadójára

Egy év kihagyás után újra meghívást kaptak.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet2023. 09. 01. 8:44
Björkborn,,Karlskoga,2017-03-14:,Copy,Of,Nobel,Medals,At,Björkborn's,Mansion.
1905011758 Fotó: Jeppe Gustafsson Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind Oroszország, mind Fehéroroszország újra szerepel a Nobel-díj stockholmi díjátadó bankettjére meghívottak listáján, miután tavaly az ukrajnai háború miatt nem lehettek ott. Nem csak ezt a két országot hívták meg újra, hiszen egy év kihagyás után ismét ott lehet Irán is.  

Tavaly a Nobel Alapítvány közölte, hogy Oroszország és Fehéroroszország nagykövetei nem kapnak meghívást Oroszország ukrajnai inváziója miatt. 

Megjegyezték, Fehéroroszország Oroszország kulcsfontosságú szövetségese, és vezetője, Aljakszandr Lukasenka támogatta Oroszországot.

A Nobel Alapítványnál azt mondták, hogy ezek az országok bár nem osztják a Nobel-díj értékeit, most mégis szeretnék őket bevonni a folyamatba. Nem maradt reakció nélkül a döntés, Karin Karlsbro svéd liberális EP-képviselő azzal vádolta meg az alapítványt, hogy a visszahívásukkal veszélyes precedenst teremtettek. Mint mondta, olyan országokat hívtak meg, amelyek nem követik a demokratikus értékrendet, és ez a döntés aláássa azt az egyetértést, amire a társadalomnak szüksége lenne. 

Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány ügyvezető igazgatója így magyarázta az országok visszahívásáról szóló döntést:

Egyértelmű, hogy a világ egyre inkább szférákra oszlik, ahol csökken a párbeszéd az eltérő nézeteket valló emberek között. E tendencia ellensúlyozására most kiszélesítjük a meghívásokat, hogy megünnepeljük és megértsük a Nobel-díjat, valamint a szabad tudomány, a szabad kultúra és a szabad, békés társadalmak fontosságát.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock/Jeppe Gustafsson)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.