időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

Nekiment a németeknek az olasz kormánypárt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.23. 14:55
Nekiment a németeknek az olasz kormánypárt

Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja. A Matteo Salvini közösségi oldalán megjelent közlemény szerint az SOS Humanity finanszírozása nem számít egyedülállónak.

Vannak arra utaló jelek, hogy nem kivételes támogatásról van szó: minél előbbi tisztázásra van szükség. Olaszország nem válhat Európa menekülttáborává

– olvasható a Liga közleményében.

A párt azt követően reagált, hogy az SOS Humanity német civilszervezet kommunikációs koordinátora, Lukas Kaldenhoff megerősítette az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy a berlini kormány 790 ezer euróval támogatja a szervezet műveleteit a Földközi-tengeren bajba jutó migránsok segítésére. Kaldenhoff hangsúlyozta, hogy a finanszírozást a német parlament is elfogadta. Az összeget a külügyminisztérium utalta át a szervezetnek ebben a hónapban.

Lukas Kaldenhoff hozzátette, hogy az összeg a szervezet tengeri kutatási és mentési munkája éves költsége egynegyedét fedezi. 

 2015-ben Berlinben alapított SOS Humanity 2016-tól van jelen a Földközi-tengeren a Humanity1 nevű hajóval. A szervezet adatai szerint több mint 34 ezer embert szállítottak az olaszországi partokra. 

A német civilszervezet finanszírozásáról szóló hír megerősítését megelőzve a római miniszterelnöki hivatal szombaton meglepetését fejezte ki. A kormány közleménye hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlók Olaszországba szállításának esetleges támogatása nagyon súlyos rendellenességet képviselne az európai és nemzetközi államközi kapcsolatokban. A miniszterelnöki hivatal szerint tisztázásra szorul a Földközi-tengeren tevékeny civilszervezetek munkája, valamint annak megválaszolása, hogy a külföldi finanszírozású szervezetek szállította migránsokat, miért Olaszországnak kell befogadnia.

Borítókép: Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a kikötőkért is felelős infrastrukturális miniszter, a Liga elnöke pártjának nagygyűlésén Pontidában 2023. szeptember 17-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Michele Maraviglia)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.