Női elnöke lesz Mexikónak

Mexikóban a kormánypárt a főváros volt polgármesterét indítja az elnökválasztáson.

Forrás: MTI2023. 09. 07. 8:34
null
Former Mexico City mayor Claudia Sheinbaum celebrates after being named presidential candidate of the ruling Morena party for next year's presidential election in Mexico City on September 6, 2023. (Photo by CLAUDIO CRUZ / AFP) Fotó: CLAUDIO CRUZ / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikóban a kormányon lévő Nemzeti Újjászületési Mozgalom (Morena) a főváros volt polgármesterét, Claudia Sheinbaumot indítja a jövő évi elnökválasztásokon – jelentette be a párt helyi idő szerint szerdán.

Az Andrés Manuel López Obrador elnökhöz közel állónak tartott, 61 éves, mérnök végzettségű Sheinbaumot hat induló közül választották meg, egyik párton belüli kihívója Marcelo Ebrard egykori külügyminiszter volt, aki a szavazás után arra panaszkodott, hogy a voksoláson szabálytalanságok történtek.

A Morena vezetősége elutasította a vádakat.

A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Széles Front Mexikóért (Frente Amplio por México) nevű pártszövetség a múlt héten jelentette be, hogy Xóchitl Gálvez Ruiz szenátor lesz a jelöltje, így 

a 2024. június 2-án esedékes elnökválasztáson várhatóan két nő mérkőzik meg egymással.

A latin-amerikai országnak még sosem volt női elnöke.

 

Legalizálták az abortuszt

Megsemmisítette szerdán a legfelsőbb bíróság Mexikóban azt a szövetségi törvényt, amely bűncselekménnyé nyilvánította a terhességmegszakítást a latin-amerikai országban, megerősítve azokat a korábbi ítéleteket, amelyek szerint a művi vetélés kriminalizálása alkotmányellenes. A bíróság már 2021-ben megállapította az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét, de az a döntés csak Coahuila államra vonatkozott, ahonnan az ügy a legfelsőbb bíróság elé került.

A két évvel ezelőtti, coahuilai döntés nélkül ez sem születhetett volna, meg, de a mai döntésnek jóval nagyobb a hatása arra, hogy Mexikóban hozzáférhető legyen az abortusz

– állapította meg az ügyet bíróság elé vivő szervezet, a Reprodukciós Választás Csoport (GIRE) igazgatóhelyettese, Isabel Fulda.

A korábban Twitterként ismert X közösségi oldalon a bíróság azt írta, hogy a büntető törvénykönyv abortuszt kriminalizáló passzusai alkotmányellenesek és nem alkalmazhatóak, mert sértik azoknak a jogait, akik gyereket vállalhatnak. A döntés értelmében a szövetségi egészségügyi ellátórendszerben is elérhetővé válhat a művi vetélés, amire egyrészt eddig nem volt lehetőség, másrészt ennek most azért van kiemelt fontossága, mert a szövetségi állami az egészségügy centralizálását fontolgatja. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem reagált a döntésre.

A Mexikói Egyesült Államok 32 államából 2021, a coahuilai döntés óta eddig 12-ben törölték el a terhességmegszakítás tilalmát. Legutóbb Aguascalientében a múlt hónapban, ahol szintén a legfelsőbb bíróság mondta ki az abortusz büntetendőségének alkotmányellenességét.

Borítókép: Claudia Sheinbaum, a mexikói kormánypárt elnökjelöltje  (Fotó: Claudio Cruz / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.