Sikeresen visszatértek a Földre a SpaceX űrhajósai + videó

A csapat 168 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ahol a többi között technikai teszteteket végeztek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 04. 7:35
MOGENSEN, Andreas
Cape Canaveral, 2023. augusztus 26. Fellövik a SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító ûrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontból 2023. augusztus 26-án. Az ûrhajóval Konsztantyin Boriszov orosz, Andreas Mogensen dán, Jasmin Moghbeli amerikai és Furukava Szatosi japán ûrhajós, a Crew-7 küldetés tagjai a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra utaznak. MTI/AP/Terry Renna Fotó: Terry Renna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) négy űrhajósa, az őket szállító SpaceX-kapszula hétfőn landolt a floridai Jacksonville partjainál. Az amerikai Stephen Bowen és Woody Hoburg, az Egyesült Arab Emírségekbeli Szultán an-Nejádi és az orosz Andrej Fegyajev 186 napot töltött az űrállomáson. Hoburg, Fegyajev és Nejádi először járt az űrben, Bowennek viszont ez már a negyedik útja volt.

Missziója során a csapat a többi között technikai teszteket végzett, illetve az emberi sejtek űrbéli körülmények közötti növekedését vizsgálta, valamint az égés mikrogravitációs környezetben történő folyamatát tanulmányozta.

Szeptemberben várhatóan leváltják az ISS három másik két orosz és egy amerikai űrhajósát is, akik már egy egész éve tartózkodnak az ISS-en.

Az Elon Musk milliárdos befektető által húsz éve alapított SpaceX az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) kötött szerződés alapján biztosítja a Falcon 9 rakétát és a Crew Dragon kapszulát, míg a NASA a felbocsátáshoz szükséges létesítményekkel járul hozzá az űrbeli küldetésekhez. A repülést és a landolást is a SpaceX központjából irányítják Los Angelesben.

Borítókép: Fellövik a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajóját egy Falcon 9-es hordozórakétával összekapcsolva a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontból 2023. augusztus 26-án (Fotó: MTI/AP/Terry Renna)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.