Szaúdi trónörökös: ha Irán atombombához jut, nekünk is kell egy

Szaúd-Arábia atomhatalommá akar válni, ha regionális riválisa, Irán atomfegyverhez jut − tette világossá szerdán Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös az amerikai Fox News hírtelevíziónak adott interjújában.

Forrás: MTI2023. 09. 21. 6:16
null
JAPAN-US-NUCLEAR-HISTORY-WWII-HIROSHIMA-ANNIVERSARY Fotó: HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Teherán atombombához jut, akkor nekünk is kell egy − hangsúlyozta a szunnita királyság trónörököse.

A közelmúltbéli közeledés ellenére Rijád és Teherán továbbra is egymással vetélkednek a befolyásért a Közel-Keleten. Szaúd-Arábia jelenleg Izrael felé is próbál közeledni, amely fenyegetést lát az iráni atomprogramban.

Minden egyes eltelt nappal közelebb kerülünk a békéhez és a normalizálódáshoz Izraellel

− mondta Mohammed bin Szalmán. Egyben leszögezte, hogy a palesztin kérdés rendezésének nagy jelentőséget tulajdonít Szaúd-Arábia.

Jelenleg Izrael az egyetlen atomhatalom a térségben, bár ezt hivatalosan nem ismeri el.

Teherán és a nyugati nagyhatalmak 2015-ben megállapodást kötöttek, amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a Teheránnal szemben hozott szankciók részleges és fokozatos feloldását. Az úgynevezett atomalkuból az Egyesült Államok 2018-ban kilépett, az egyezmény felélesztését célzó bécsi tárgyalások pedig tavaly szeptemberben holtpontra jutottak. Irán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célokat szolgál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/ Hiroshima Peace Memorial Museum)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.