„Úgy kell bánni az embercsempészekkel, mint a terroristákkal”

A legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint az embercsempész bűnszervezetekkel ugyanúgy kell bánni, mint a terroristákkal.

Forrás: MTI2023. 09. 14. 17:12
null
Arrecife, 2023. augusztus 9. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjében 2023. augusztus 9-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója 335 migránst szállított partra az utóbbi két napban. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Keir Starmer – akinek pártja a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a jövőre esedékes brit parlamenti választások esélyese – csütörtökön Hágába utazott, ahol az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezetének (Europol) vezetőivel tárgyal az embercsempészet elleni közös fellépés lehetséges módjairól.

Tárgyalásai előtt több brit orgánumnak – köztük a The Times című konzervatív napilapnak, a The Sun című, erőteljesen EU-szkeptikus irányzatú tömeglapnak és az ITV kereskedelmi televíziónak – nyilatkozott.

Az interjúkban Starmer úgy fogalmazott: a konzervatív párti brit kormány olyan súlyos kudarcot vallott a kontinensről csónakkal Angliába indulók illegális átkeléseit szervező embercsempészek elleni fellépésben, hogy most már 

a három nagy nemzetbiztonsági fenyegetéssel – az éghajlatváltozással, az ellenséges külföldi hatalmakkal és a terrorizmussal – azonos szintű veszélynek kell tekinteni e bűnözői szervezetek működését.

A brit belügyminisztérium adatai szerint tavaly csaknem 46 ezren indultak útnak mindenekelőtt a francia partokról gumicsónakokon Anglia felé. Ez volt az illegális átkelési kísérletek eddigi legmagasabb éves száma azóta, hogy a brit hatóságok 2018-ban elkezdték e statisztika rendszeres összeállítását.

A londoni belügyi tárca összesítése szerint az idén eddig több mint húszezren próbáltak ugyanígy átjutni a kontinensről Nagy-Britanniába.

Ennek megállítása érdekében a Boris Johnson volt miniszterelnök vezette akkori brit kormány tavaly áprilisban új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. A megállapodás – amely tartalmaz egy 120 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai országnak – lehetővé tenné, hogy mindazokat, akik illegálisan lépnek brit területre, és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába. 

A program azonban eddig nem kezdődhetett el, mivel jogvédő szervezetek bírósági eljárást kezdeményeztek az áttelepítések megakadályozására, és a jogi eljárás jelenleg is tart. 

Ennek legutóbbi mozzanataként, június végén a brit fellebbviteli bíróság jogszerűtlennek minősítette, és megtiltotta a brit határt illegálisan átlépők áttelepítését Ruandába azzal az érvvel, hogy a közép-afrikai ország a brit kormány véleményével ellentétben nem tekinthető biztonságos célországnak.

Csütörtöki nyilatkozataiban Sir Keir Starmer olyan új rendfenntartó alakulat létrehozását is megígérte, amely az európai kontinensen is felléphetne az embercsempészek ellen a programban részes EU-országok hatóságaival együttműködve. Starmer utalást tett arra is, hogy a Munkáspárt kormányra kerülve – az együttműködés fejében – kész lenne tárgyalni az Európai Unióval menedékkérők befogadásáról. Megerősítette ugyanakkor azt a korábban is többször hangoztatott véleményét, hogy a Labour-kormány nem újítaná fel az emberek szabad áramlását, letelepedését és munkavállalását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését. Ez a viszonos szabadságjog a három éve megszűnt brit EU-tagság idején Nagy-Britanniára is vonatkozott.

Borítókép: Európába igyekvő afrikai illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjében 2023. augusztus 9-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.