Újabb áldozatai vannak a svéd bevándorlóbandák háborújának + videó

Az északi országban egyre inkább kicsúszik a gyeplő a hatóságok kezéből.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 18:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda éjjel egy 18 éves férfit lőttek agyon egy stockholmi elővárosban. Néhány órával később egy férfit öltek meg, egy másikat pedig megsebesítettek egy lövöldözésben a fővárostól délre fekvő Jordbróban.

Csütörtök hajnalban egy húszéves nő halt meg egy robbanásban Uppsalában, Stockholmtól nyugatra. A robbantást, amely öt házat megrongált, a rendőrség gyilkosságként kezeli. Svéd médiajelentések szerint az áldozat „járulékos veszteség” volt, a célpont a szomszédos lakásban lakott.

Az SVT svéd köztévé szerint a két halálos kimenetelű lövöldözéssel szeptember eleje óta tizenegyre nőtt a lőfegyverrel elkövetett erőszakcselekmények halálos áldozatainak a száma. 2016 – amióta a rendőrség ezeket az adatokat regisztrálja – óta ez volt a legvéresebb hónap Svédországban.

Egyelőre nem tudni, hogy a lövöldözések és a robbantás között van-e összefüggés, de svéd médiajelentések szerint a három gyilkosság közül legalább kettő a bandaháborúkkal kapcsolatos.

Gunnar Strömmer svéd igazságügy-miniszter csütörtökön a TV4 svéd televíziónak adott interjúban mélységesen tragikus fejleménynek nevezte a történteket. Hozzátette: megérti, hogy az emberek haragot, félelmet és szomorúságot éreznek.

Jelentések szerint két – egy Törökországban élő török–svéd állampolgár vezette banda, illetve a volt helyettese által irányított – bűnszervezet harcol az illegális kábítószer- és fegyverpiac birtoklásáért.

A jordbrói lövöldözéssel kapcsolatban négy bűnrészeséggel vádolt embert vettek őrizetbe. Az uppsalai robbantás kapcsán két ember került rács mögé. 

Andrew Thornberg rendőrfőnök kijelentette, hogy a bandaháború komoly fenyegetést jelent a gyakran az alacsony bűnözési arányszámok miatt biztonságosnak tekintett tízmillió lakosú ország nak. A rendőrség 30 ezerre becsüli a szervezett bűnbandák tagjainak, illetve a bandákhoz más módon kötődő személyek számát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt felszólította a kormányt csütörtökön, hogy bizonyos közbiztonsági feladatok ellátását bízza a hadseregre, hogy a rendőrség jobban koncentrálhassa erőit a szervezett bűnözés elleni harcra. Az igazságügy-miniszter szerint a kormány kész megerősíteni a rendőrséget, de a katonaságot egyelőre nem akarják bevonni a probléma megoldásába.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.