Ukrán térhódításról beszélt a NATO-főtitkár Kijevben + videó

Jens Stoltenberg váratlan látogatást tett az ukrán fővárosban.

Forrás: MTI2023. 09. 28. 14:54
STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. szeptember 28. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. szeptember 28-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán erők fokozatosan teret hódítanak az országot támadó orosz csapatokkal szembeni ellentámadásnak köszönhetően – jelentette ki a NATO főtitkára csütörtökön Kijevben. Jens Stoltenberg váratlanul, előzetes bejelentés nélkül látogatott el az ukrán fővárosba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel megtartott közös sajtótájékoztatóján úgy foglalt állást, hogy az orosz csapatok Moszkva birodalmi téveszméjéért harcolnak.

Az államfő közölte, hogy a főtitkárral tárgyalt Ukrajna légvédelmének a tél beállta előtti megerősítéséről. Tájékoztatása szerint megvitatta Stoltenberggel a legfontosabb védelmi kérdéseket, a harctéri helyzetet és az ukrán katonák igényeit. − Nyomást kell gyakorolni az agresszorra, hogy Oroszország visszavonuljon – hangsúlyozta. Kiemelte: szükséges Ukrajna légipajzsának megerősítése.

Elmondta, hogy szót ejtettek az ukrajnai energetikai infrastruktúra elleni várható támadásokról, és kérte a partnerállamokat, hogy növeljék az országának nyújtott légvédelmi rendszerek számát. Zelenszkij elmondása szerint a NATO-főtitkár megígérte, hogy erőfeszítéseket tesz az ilyen készletek növelésére. 

Együtt kell átvészelnünk ezt a telet, hogy megvédjük az infrastruktúrát és az embereink életét

– zárta szavait az elnök. A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy szeptember 20-án Stoltenberg azt mondta, Ukrajnának szüksége van légvédelme megerősítéséhez lőszerekre, pótalkatrészekre és segítségre a meglévő rendszerek karbantartásához.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a Kijevben tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. szeptember 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.