időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Ukrajnának végzetes lehet az amerikai kormányzat leállása

Magyar Nemzet
2023.09.28. 14:48
Ukrajnának végzetes lehet az amerikai kormányzat leállása

Az amerikai védelmi minisztériumnak további ötmilliárd dollárnyi fegyvert és hadi eszközt tud biztosítani készleteiből Ukrajnának a kongresszus felhatalmazásával, azonban azok pótlására már csak 1,6 milliárd dollár áll a Pentagon rendelkezésére – számolt be a Bloomberg amerikai hírportál egy védelmi minisztériumi forrásra hivatkozva. 

A Kijevnek küldött fegyverek pótlása egyébként is lassan halad, amelyet tovább hátráltathat a kormányzat esetleges leállása, valamint a további pénzeket nem különítenek el Ukrajna támogatására az új költségvetésben. 

A Biden-adminisztráció még augusztusban fordult a kongresszushoz, hogy az eddigieken felül még több támogatást – 24 milliárd dollárt, melyből körülbelül 13 milliárdot tenne ki a katonai segítség – kérjen Kijevnek. A kezdeményezés ugyanakkor erős republikánus ellenállásba ütközött. A szenátus kedden ideiglenes finanszírozási intézkedést javasolt, amely hatmilliárd dollárt tartalmazna Ukrajnának. A képviselőházban ez egyelőre süket fülekre talált, ez pedig jelentősen növeli a kormány leállásának lehetőségét a hétvégén, amikor is az adminisztráció finanszírozási kerete kiürül. 

A Pentagon vezető beszerzési tisztviselői amiatt is aggódnak, hogy a leállás késleltetné a fegyverrendszerek pótlásával kapcsolatos szerződések hivatalos lebonyolítását is, ugyanis a folyamatot felügyelő ügynökség munkatársai is „szabadságra” mennének. 

Enélkül a vállalkozókat nem tudják kifizetni, a gyártási folyamat pedig emiatt késne. 

– Tévhit, hogy a vállalkozókat nem érinti a leállás – húzta alá a védelmi minisztériumi forrás. 

Hasonló esetre már volt példa: tíz évvel ezelőtt, a 2013-as kormányzati leálláskor az ügynökség nem tudta időben elvégezni az F–35-ös vadászgépek gyártásához szükséges papírmunkát, így a rendszereket fejlesztő Lockheed Martin Corporation amerikai hadiipari vállalat kénytelen volt leállítani a gyártósorokat. 

A leállás következtében gyártósoraink megbénulhatnak, ahogyan az 2013-ban történt

– figyelmeztetett szerdán Jack Reed szenátor. Mint mondta, ez rendkívül felelőtlen döntés lenne egy olyan időszakban, amikor a lőszergyártás felpörgetése lenne a cél Ukrajna számára, valamint a csendes-óceáni térség jövőbeni igényeinek kielégítésére. 

Borítókép: Ukrán katonák (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.