Retteg az európai baloldal Robert Fico megválasztásától

A szlovák választások kimenetele miatt aggódó nyugati politikusok túlértékelik Robert Fico visszatérésének jelentőségét Európára – vélekedik a Poltico hírportál elemzése.

Forrás: Politico2023. 09. 28. 12:53
FICO, Robert
Nyitra, 2023. szeptember 12. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje beszél támogatóihoz a Nyitrában rendezett kampányeseményen 2023. szeptember 12-én. A szlovákiai elõrehozott parlamenti választást szeptember 30-án tartják. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök esetleges visszatérése megkongatta a vészharangot Nyugat-Európában, azonban a Politico hírportál elemzése szerint feleslegesen. A cikk szerint a mindössze 5,5 millió lakosú Szlovákia annyira függ az Európai Uniótól és az uniós pénzektől, hogy aligha lenne reális lehetősége eltávolodni az európai fősodortól akár politikai, akár gazdasági értelemben. A Fico által beígért gazdasági irányváltás sem lenne megvalósítható az uniós források nélkül, ráadásul a befektetők bizalmának elvesztését is kockáztatná Szlovákia.

Az eurozóna tagjaként monetáris politika terén is behatároltak az ország lehetőségei.

A hírportál szerint míg Fico korábbi miniszterelnökségei alatt pragmatikus poltikus volt, aki nem kérdőjelezte meg országa EU- és NATO-kötelezettségeit, „újkeletű oroszbarátsága” és a 2018-as események miatti sértődöttsége nehéz partnerré teheti a nyugati vezetőknek.

Ami azt az ígéretét illeti, hogy egyetlen darab lőszert sem küld a továbbiakban Ukrajnának, súlytalannak bélyegzi a cikk írója, hiszen Szlovákia már mindent átadott háborúban álló szomszédjának, amit a saját hadsereg nélkülözni tudott. Ha – Magyarországhoz hasonlóan – át sem engedik ezentúl a fegyverszállítmányokat, az jelenthet némi logisztikai problémát, de annál többet nem, ráadásul az Egyesült Államok haragjával is szembe kellene néznie Szlovákiának.

Azonban, mint a cikk is elismeri, a szlovák társadalom több mint fele a Nyugatot okolja a háborúért, és a NATO-tagság támogatottsága 58 százalékra csökkent a szlovákok körében.

A Politico legfőbb érve azonban, hogy Fico megválasztását eleve kétségesnek tartját, hiszen a felmérések szerint rendkívül szorosnak ígérkezik a meccs a hétvégén esedékes voksoláson. Ráadásul még ha a Smer nyer is, egy húsz százalék körüli eredménnyel komoly koalíciós alkukra lehet szükség, ami előre vetíti, hogy öt év leforgása alatt öt miniszterelnököt elfogyasztó északi szomszédunkat továbbra sem a politikai stabilitás iskolapéldájaként fogják emlegetni.

Az, hogy az egyik legnagyobb európai baloldali hírportálon a szlovák választások jelentőségét próbálják elbagatellizálni pontosan arra mutat rá, hogy az európai baloldal valószínűleg nagyon nem akarja, hogy Robert Fico újra kormányra kerüljön. 

A nyugati országok lakossága és vezetőik is egyre inkább belefáradnak Ukrajna támogatásába, egy kifejezetten a fegyverszállításokat ellenző politikus megválasztása Szlovákia élére pedig csak még egy lapáttal tenne rá erre a fáradtságra. Különös tekintettel arra, hogy nemrégiben Lengyelország – Ukrajna egyik legfőbb szövetségese – is bejelentette, nem küld több fegyvert a háborúban álló országnak. Fico emellett a kelet-európai állam migrációs politikáján is szigorítana, amely egy újabb olyan ügy, amit Brüsszelben nem néznének jó szemmel.

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.