Az antiszemitizmust és a terrorizmust éltették Milánóban + videó

Az antiszemitizmust és a terrorizmust éltették Milánóban a hétvégi Palesztina párti tüntetéseken. Ez volt a második hétvége, hogy a gyűlölet hevítette az olasz nagyvárosok utcáin vonuló, demonstráló tömegeket.

2023. 10. 23. 16:57
null
Milánó, 2023. október 10. A palesztinok mellett tüntetõ emberek Milánóban 2023. október 10-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít. MTI/AP/Luca Bruno Fotó: Luca Bruno
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti eseményekhez hasonlóan Milánóban újra négyezren vonultak az utcára. A tüntetők megdöbbentő rigmusokat skandáltak Izrael és a zsidóság ellen, „Öljük meg a zsidókat!”, „Izrael gyilkos és terroristaállam”, skandálták arab nyelven. A hatóságok aggasztónak tartják, hogy a közel-keleti konfliktus felerősíti a társadalmi feszültségeket, és olyan hangulat alakulhat ki, ahol a zsidó közösségnek rettegésben kell élnie.

Egy fiatal lány olyan Anna Frankot ábrázoló fotóval vonult, amelynek fején a jellegzetes pakisztáni kendő volt látható. A sajtó beszámolója szerint a milánói megmozdulás felszólalói Izrael ellen uszítottak, azt állítva, hogy a fasiszta izraeliek ártatlan életeket ontanak ki, miközben egyetlen szó sem esett a kibucokból elhurcolt fiatalokról, a Hamász terrorszervezet tagjai által túszul ejtett személyekről.

A Hamász október 7-i támadását dicsőséges harcként értelmezik, hősies reakcióként az agresszív és népírtó izraeli politika ellen. De nemcsak Izraelt vonják felelősségre a múltban elszenvedett sérelmekért, hanem az Egyesült Államok, Európa és maga az olasz kormány is a gyűlölet középpontjába került. Egy kamion tetején kihangosítókkal felszerelt fiatal bevándorló dühödten kiabálta:

– Intézményesített rasszizmus áldozatai vagyunk Olaszországban, amely nap mint nap veszélybe tartja életük.

 A politikusok és a sajtó sem maradt ki a támadások tüzéből. 

– Míg Izrael bombákkal harcol, addig a politikusok és az újságírók hazugságokkal bombáznak

– skandálták a tüntetésen felvonuló migránsok.

Kedden Giorgia Meloni olasz kormányfő Izraelbe utazott, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel tárgyalt. A találkozón az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, egy jobb világ megvalósításáért kell harcolni, hiszen mi mások vagyunk, mint a terroristák. 

– A két hete történt támadás több mint háború, a terroristák célja a zsidó nép elüldözése a régióból. Az antiszemitizmust ma is elítéljük, ugyanúgy, ahogyan a múltban tettük. Izraelnek létjogosultsága van, biztonságot kell garantálnia népének

– mondta Meloni.

Ferenc pápa vasárnap újra a háborús pusztítások miatti aggodalmának és fájdalmának adott hangot. Lelki közelségéről és imáiról biztosította a háború szenvedőit, a túszokat, a sérülteket, az áldozatokat és hozzátartozóikat. Fájdalommal töltötte el, hogy egy anglikán kórházat és egy görögkatolikus plébániát is támadás ért az elmúlt napokban. Azt is elmondta, bízik benne, hogy a humanitárius segítségnyújtás folytatódik, és a foglyok is hamarosan visszanyerik szabadságukat.

– Minden háború vesztes harc, az emberi testvériség elpusztítása. Álljatok meg, testvéreim, álljatok meg!

– hangzott a katolikus egyházfő felhívása vasárnap délben a Szent Péter téren.

Borítókép: A palesztinok mellett tüntető emberek Milánóban (Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.