Az Iszlám Állam terroristái nevelik a svéd gyerekeket

Több mint húsz, egykor az Iszlám Állam dzsihadistájaként nyilvántartott személyt találtak különféle gyermekvédelmi és szociális intézmény nevelői között Svédországban, miközben egyre nagyobb problémát jelent az országban a fiatalkorúak erőszakos bűnelkövetése.

2023. 10. 20. 17:55
null
Palestinian protesters stand with copies of the Koran, Islam's holy book, during a demonstration outside the Swedish consulate headquarters in the East Jerusalem neighbourhood of Sheikh Jarrah on July 3, 2023. Sweden's government on July 2 condemned this week's burning of a Koran outside Stockholm's main mosque, calling it an "Islamophobic" act, after the Saudi-based Organisation of Islamic Cooperation (OIC) called for measures to avoid future burnings. Countries including Iraq, Kuwait, the United Arab Emirates and Morocco have summoned Swedish ambassadors in protest at the Koran burning incident. (Photo by HAZEM BADER / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik svéd napilap oknyomozó újságírója összesen 83 olyan személyt vizsgált meg, akik korábban azért hagyták el Svédországot, hogy az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet szolgálatába álljanak, majd visszatértek az országba. Ezek az emberek többnyire svéd állampolgárok, akik az elmúlt tíz-húsz évben érkeztek az országba, vagy másodgenerációs bevándorlók, és a terrorszervezet hívására úgy döntöttek, visszatérnek a Közel-Keletre.

Az Expressen lap munkatársa feltérképezte, hogy mivel foglalkoznak, illetve foglalkoztak visszatérésük után a terrorszervezet egykori tagjai. 

Az derült ki, hogy a vizsgált személyek negyede, 21 személy olyan állami munkahelyre került, ahol gyermekekért, fiatalokért vagy egyéb módon kiszolgáltatott emberekért voltak felelősek. Ráadásul valójában nem mind a 83 személlyel kapcsolatban juthatott az újságíró adatokhoz, mert nyolcnak az identitása védett, őket ki kellett zárni a vizsgálatból.

Óvodák, iskolák, szociális otthonok mellett közvetlenül a szíriai háborúból visszatérve több radikális iszlamista került ifjúsági nevelőotthonba (HVB) mint felügyelő, illetve nevelő, például Göteborgban és Helsinborgban.

Ezekbe az otthonokba a szociális szolgálatok helyeznek el normaszegő, bűncselekményeket elkövető vagy kábítószer-problémákkal küzdő fiatalokat, de ilyen intézményekbe kerülnek egyes kísérő nélkül érkező fiatalkorú migránsok is. Az intézményekben nem tudtak róla az alkalmazottak, milyen múlttal kerültek hozzájuk munkatársak.

Kevés magyarázatot igényel, hogy miért különösen veszélyes olyan helyre engedni ezeket a potenciálisan terrorista embereket, ahol gyermekekre fejthetnek ki erős hatást. Elég csak arra gondolni, hogy a gyakran többszörösen traumatizált gyermeket igen könnyen tudják terrorszervezetekhez, vagy akár a Svédországban nagy számban megtalálható szervezett bűnözői csoportokhoz való csatlakozásra rábírni. 

Ahogy az újságírónak, úgy a hatóságoknak is rendelkezésre álltak azok az adatok, amelyek alapján megállapítható lett volna, hogy merre jártak és mivel foglalkoztak korábban ezek az emberek. A nemzetbiztonsági szakszolgálatnak (Säpo) ráadásul feladata is lenne ezen emberek kiszűrése, ezt maga a szervezet sem tagadja. – Általánosságban elmondható, hogy a szakszolgálat egyik fő feladata az erőszakos szélsőségekkel kapcsolatban a tér szűkítése és a radikalizálódás, toborzás és propaganda formájában jelentkező hosszú távú növekedés visszaszorítása – mondta el Fredrik Hultgren-Friberg, a szervezet sajtótitkára a lapnak.

Az ISIS-terroristák alkalmazása feltehetően csak hab a tortán, a svéd gyermekvédelem meglehetősen hibás működését mutatja, hogy egyre több és egyre fiatalabb gyermek kerül a svédországi, bevándorló hátterű szervezett bűnözés közvetlen frontvonalába.

Manapság a gyerekek már nemcsak kis mennyiségű kábítószerekkel futárkodnak, hanem igen súlyos, akár életellenes bűncselekményeket is elkövetnek. Az elmúlt hónapokban rendszeresen derült ki erőszakos bűncselekmények elkövetőiről, hogy még nem töltötték be a 18 évet.

Kedden a brüsszeli svéd szurkolókat ért terrortámadás hírdömpingjének az árnyékában tartóztattak le egy 16 éves fiút, akit azzal gyanúsítanak, hogy az elmúlt héten két nap alatt három embert ölt meg, miután megszökött egy HVB nevelőotthonból. A bűncselekmények bandák közötti leszámolásokhoz köthetőek.

A büntetésvégrehajtás (Kriminalvarden) adatai szerint még soha nem volt ennyi fiatalkorú előzetes letartóztatásban. Az utóbbi három évben megháromszorozódott azok száma, akik különféle fogvatartási intézményben vannak. Augusztusi adatok szerint összesen 399-en várják előzetes letartóztatásban, hogy ítélet szülessen ügyükben.

Borítókép: Palesztin tüntetők a Korán, az iszlám szent könyvének másolataival állnak a svéd konzulátus székhelye előtti tüntetésen a kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah negyedben 2023. július 3-án. (Fotó: AFP/Hazem Bader)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.