Értékes születésnapi ajándékot kapott Vlagyimir Putyin

Oroszország számára kétségtelenül jól jött, hogy Izrael megtámadása elvonja a figyelmet – és valószínűleg a forrásokat is – Ukrajnától. A Hamászt támogató Irán pedig Oroszország egyik legkomolyabb szövetségese. Azok, akik hajlamosak Vlagyimir Putyin orosz elnököt patás ördögként bemutatni, máris megfogalmazták az ezzel kapcsolatos összeesküvés-elméleteket. Egy korábbi amerikai titkosszolgálati vezető szerint azonban az oroszoknak legfeljebb közvetett hatásuk volt a Hamász terveire.

2023. 10. 10. 21:24
null
Gáza, 2023. október 7. Becsapódott palesztin rakéta füstoszlopa az izraeli Gedera városban 2023. október 7-én.A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lõtt ki Izrael déli és középsõ részére a Gázai övezetbõl, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültrõl tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapja október 7-én van, és pont ezen a napon indította meg támadását Izrael ellen a Hamász. Bár a kettő közti összefüggés valószínűsége igen csekély, tény, hogy Putyin számára jobbkor nem is jöhetett volna egy biztonsági kockázattal járó támadás a Közel-Keleten, hiszen ez némileg elvonhatja a Nyugat figyelmét – és forrásait – Ukrajnáról.

Egyesek odáig merészkednek, hogy egyenesen Putyin afféle mestertervét látják a közelmúlt konfliktusainak hátterében (gondoljunk csak Hegyi-Karabahra, Koszovóra vagy épp az afrikai puccsokra), azonban az orosz elnök nem okozója, inkább csak haszonélvezője ezeknek – írja a Politico hírportál.

Talán ez volt a legjobb születésnapi ajándék Putyinnak. Az Izrael elleni támadás megosztja a figyelmet, tekintve az Egyesült Államok Izraelre irányuló természetes fókuszát

– idézi a portál az egyik EU-s diplomatát.

Oroszország régóta törekszik a palesztinokkal való kapcsolatok szorosabbra fűzésére. Olyannyira, hogy mint arról beszámoltunk, az Al Arabiya szerint a napokban Moszkvába látogathat Mahmúd Abbász palesztin vezető.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig úgy nyilatkozott, hogy a palesztin állam létrehozásának tervét az amerikai ellenállás söpri le folyamatosan a napirendről, Medvegyev volt elnök pedig „várható fejleménynek” nevezte a szombati támadást.

Moszkva politikai támogatása ugyan felbátoríthatta a Hamászt, hogy erőszakosabban lépjen fel, ugyanakkor nem lehetett jelentős közvetlen szerepük az oroszoknak a mostani támadásban – vélekedett Norman Roule korábbi magas rangú amerikai titkosszolgálati vezető.

Ugyanakkor a most kialakult helyzet erősítheti Oroszország szerepét egy új, a nyugati dominancia ellen fellépő világrend megteremtőjeként, amelyben fontos partnere lehet Kína mellett Irán is.

Roule szerint kétséges, hogy Teherán részt vett volna a támadás operatív tervezésében. Szerinte a közel-keleti ország inkább frankensteini szörnyet teremtett és szabadított rá Izraelre. 

Ami az izraeli helyzetnek az ukrajnai háborúra gyakorolt hatását illeti, az ukrán vezetés is érzi, hogy számukra nem jelent sok jót az Izrael elleni támadás. Nem véletlen, hogy 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök igyekszik minden lehetséges fórumon hangsúlyozni, hogy a Hamászt támogató Irán szoros szövetségese Oroszországnak.

Ukrajna legnagyobb támogatója, az Egyesült Államok egyben Izraellel is szoros szövetséget ápol, és a republikánusok és a demokraták kevés kérdésben olyan egységesek, mint Izrael támogatásában. Azonban ugyanez korántsem igaz Ukrajnával kapcsolatban, ugyanis a republikánusok közül egyre többen követelik a segélyek leállítását.

Mint arról beszámoltunk, annak lehetősége is felmerült, hogy a demokrata kormányzat megpróbálná egy csomagban átnyomni a kongresszuson az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott segélyeket, azonban ezt a republikánusok egy része tisztességtelennek tartja.

Ráadásul addig semmilyen döntés nem születhet, amíg a képviselőház nem választja meg a múlt héten menesztett Kevin McCarthy házelnök utódját, ez viszont nem ígérkezik könnyűnek.

Borítókép: Becsapódott palesztin rakéta füstoszlopa az izraeli Gedera városban 2023. október 7-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.