Hiába tiltották be Bécsben a palesztinpárti tüntetést, több százan gyűltek össze

A tüntetők jelszavakat kiabáltak.

Forrás: MTI2023. 10. 11. 23:03
null
Police officers stand guard as a demonstrator displays the Palestinian flag during a pro-Palestinian rally in Vienna on October 11, 2023, five days after Palestinian militants launched a surprise attack on Israel, which has responded with a massive bombardment of Gaza. Israel is reeling from the deadliest attack in its 75-year history, as more than 1,500 militants stormed through the Gaza security barrier in their coordinated land, air and sea attack on the Jewish Sabbath. Israel has been relentlessly pounding Hamas targets in Gaza in response, and the war has already claimed the lives of more than 3,700 lives of Israeli and Palestinian civilians, soldiers and combatants. (Photo by TOBIAS STEINMAURER / APA / AFP) / Austria OUT Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem engedélyezték az osztrák hatóságok a szerda estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést, ennek ellenére az esti órákban több százan gyülekeztek a Stephansplatzon.

Pattanásig feszült volt a helyzet az APA osztrák hírügynökség szerint. 

A tüntetők jelszavakat kiabáltak. Amikor a tömeg megpróbált a Schwedenplatz felé vonulni, a rendőrök útját állták az aktivistáknak, majd a Stephansplatzon körbekerítették őket. 

Röviddel este kilenc óra előtt a rendőrség felszólította a résztvevőket, hogy hagyják el a tüntetést. A felhívásnak azonban csak kevesen tettek eleget.

Markus Dittrich rendőrségi szóvivő arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem oszlatták fel az eredetileg betiltott megmozdulást, azzal válaszolt, hogy az arányosság szellemében jártak el és elsőnek csak igazoltattak. Este fél tízkor az osztrák főváros rendőrsége közölte, hogy a tömeg apránként kezd apadni. Tíz órakor adott híradás szerint a rendőrségi bevetés még nem ért véget. A megmozdulást mindössze néhány órával annak kezdete előtt tiltották be. 

Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány sebtében összehívott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a lépés a közbiztonság fenntartása szempontjából „megengedett és ajánlott”. Hangsúlyozta: 

azért kellett így cselekedni, nehogy „áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”.

Pürstl a legfrissebb hírszerzési értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy az eredetileg „Virrasztás szolidaritásból Palesztinával” néven meghirdetett megmozdulás Izrael elleni „egyértelmű erőszakcselekményekre való felhívásokba” torkollhatott volna.

A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak, amelyek „szabad Palesztina” mellett Izrael állam teljes megsemmisítését propagálják. 

A tüntetés szervezője nem határolódott el ezektől, így a hatóságok gondos megfontolást követően úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a demonstrációt – tette hozzá Pürstl.
Leszögezte, az osztrák rendőrség mindent elkövet, hogy az este hét órára tervezett palesztinpárti tüntetés ne tartsák meg. Hozzátette, hogy a biztonsági erők megfelelő jelenlétével fognak erről gondoskodni. A rendőrfőnök közölte, hogy 

korábban 200-250 tüntetőre számítottak, köztük - erőszakos ideológiákat követő - Hamász-szimpatizánsokra is.

A palesztinpárti szimpátiatüntetést a BDS Austria nevű szervezet jelentette be, amely egyebek között Izrael elleni szankciókért száll síkra, „míg véget nem vetnek az apartheidnek és Palesztina megszállásának”.

Este fél héttől a központi Ballhausplatzon a helyi zsidó közösség kezdeményezésére a véres Hamász-támadás áldozataira, illetve az eltűntekre emlékeztek.
 

Borítókép: Palesztinpárti tüntetés Bécsben (Fotó: AFP/Tobias Teinmaurer) 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.