Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Megfenyegették a migránsok a legénységet, a Kanári-szigetekre vitették magukat + videó

Az utóbbi egy napban 726 migráns érte el a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteket a nyugat-afrikai partvidékről − közölték kedden a helyi hatóságok.

Forrás: MTI2023. 10. 04. 6:49
Puerto del Rosario, 2023. október 3. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvõ Puerto del Rosario kikötõjébe 2023. október 3-án, miután a holland Vos Pace hajó 79 migránst vett fedélzetére két csónakból az Atlanti-óceánon. A spanyol csendõrség kilenc migránst kalózkodás gyanújával õrizetbe vett, õk feltehetõleg késsel fenyegették a Vos Pace hajó matrózait. MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa Fotó: Carlos de Saa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy különösen zsúfolt, 271 menedékkérőt szállító bárka kötött ki kedden El Hierrón, a Kanári-szigetek legnyugatibb tagján.

Sosem láttam még bárkát ennyi emberrel a fedélzeten

− írta Txema Santana, a regionális vezetés volt bevándorlási tanácsadója az X közösségi portálon.

A helyi hatóságok kedden arról számoltak be, hogy kilenc migránst kalózkodás vádjával őrizetbe vettek, miután arra próbálták rákényszeríteni az őket fedélzetre vevő holland vontatóhajó legénységét, hogy Marokkó helyett a Kanári-szigetek felé vegye az irányt.

A menedékkérők 78 fős csoportját a marokkói felségvizeken vették fel hétfőn este két bárkáról. Amikor a migránsok rájöttek, hogy egy dél-marokkói kikötőbe viszik őket, és nem a Kanári-szigetekre, agresszívan reagáltak, és késeket rántottak megfenyegetve a megmentőiket, akik végül Fuerteventura irányába voltak kénytelenek velük elhajózni.

Az idén jelentősen megnövekedett a nyugat-afrikai partvidéktől mintegy 1500 kilométerre fekvő Kanári-szigeteket elérő illegális bevándorlók száma.

A spanyol belügyminisztérium adatai szerint az idén szeptember 30-ig 14 976 illegális bevándorló érte el a Kanári-szigeteket, ami majdnem húszszázalékos emelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az utóbbi években a Kanári-szigetekre vezető migrációs útvonal különösen forgalmas volt a Földközi-tengeren végzett szigorúbb ellenőrzések miatt − írja a France 24 hírportál. Gyakoriak a hajótörések, mivel az átkelés különösen veszélyes.

A civil szervezetek rendszeresen számolnak be halálos kimenetelű hajótörésekről marokkói, spanyol és nemzetközi vizeken, és a nem hivatalos becslések szerint a halálos áldozatok száma több tucatra, ha nem százra tehető. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szeptember eleji adatai szerint az év eleje óta 140 migráns halt meg vagy tűnt el ezen az útvonalon.

A Caminando Fronteras spanyol civil szervezet, amely az IOM-tól eltérően a tengeren lévők vagy hozzátartozóik segélyhívásaira támaszkodik, becslései szerint az év első felében 778 migráns halt meg vagy tűnt el ezen a migrációs útvonalon.

 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetén fekvő Puerto del Rosario kikötőjébe 2023. október 3-án, miután a holland Vos Pace hajó 79 migránst vett fedélzetére két csónakból az Atlanti-óceánon (Fotó:MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.