Nógrádi György: A brüsszeli terrortámadás csak a kezdet

Alvósejtek bárhol lehetnek Európában, akik várják a parancsot.

2023. 10. 17. 13:38
null
Brüsszel, 2023. október 17. Rendõrök Brüsszel Schaerbeek nevû negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelõttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérõt 2023. október 17-én. A gyanú szerint a veszélyes egyénként és emberkereskedõként nyilvántartott 45 éves férfi az elkövetõje az elõzõ napi brüsszeli iszlamista támadásnak. Október 16-án este egy iszlamista merénylõ két svéd fociszurkolót lõtt agyon Brüsszelben, egy harmadik személyt megsebesített. A belga fõvárosban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. MTI/AP/Martin Meissner Fotó: Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő este a 45 éves Abdesszamad Lasszúdként beazonsított tunéziai illegális bevándorló két svéd futballszurkolót mészárolt le a belga főváros, Brüsszel központjában. A terroristát azóta felkutatták a belga hatóságok és egy kávézóban likvidálták. A merényletet követően Lasszúd feltöltött egy videót az X közösségi oldalra, amelyben arról beszélt, hogy egy hatéves amerikai–palesztin kisfiú halála miatt követte el a támadást, majd elmondta: az Iszlám Állam harcosa. 

Óriásira fog nőni a terrorveszély, amit az elmúlt 24 órában láttunk, az csak a kezdet 

− reagált a tragédiára Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lapunknak. – Látni kell, hogy Európa jelenleg képtelen egységesen fellépni a terrorveszéllyel szemben, ahogy a migránsválsággal szemben is − tette hozzá a szakértő. 

Olaszországban a palesztinpárti tüntetéseket többek között azért is mondták le, mert félnek attól, hogy a tüntetők közé terroristák szivároghatnak be. Ezzel kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy különféle terrorszervezetek alvósejteket küldenek Európába, hogy aztán azok hosszú évekig várjanak, majd egyszer csak elvégezzék azt a feladatot, amivel megbízták őket. 

Gyakorlatilag Európa minden országában jelen vannak, ez a bizonytalanságot és a terrorveszélyt növeli. Az európai biztonság minimum kérdőjeles

 − húzta alá Nógrádi György. A jelenlegi helyzet alapján még több palesztin érkezik majd Európába, akik pedig nem is tudnak és nem is akarnak majd integrálódni a társadalomba, maximum a szürke gazdaságba mennek, de inkább a feketébe.

Európa pedig szembe kell, hogy nézzen azzal, hogy Nyugat-Európában sokkal több a muzulmán, mint amennyi zsidó él, és mivel soha nem történt előrelépés a palesztin–izraeli kapcsolatokban, sok migráns úgy érzi, fel kell lépniük Izraellel szemben. Ezt mutatják a tüntetések is. 

Nógrádi György elmondta, hogy megoldást csak a békekötés hozhatna el, de egyelőre semmi esélyt nem lát rá, hiszen legalább négy kérdésben meg kellene egyezniük, de egyelőre még párbeszédet sem kezdeményeztek egymással és a jelenlegi helyzetben ennek kicsi is az esélye. 

Most bárki bármit csinál, a viszály mélyülni fog

 − tette hozzá.

Mint mondta, Izrael bosszút akart állni a Hamász terrorakciójáért, készen álltak, hogy csapást mérjenek rájuk, de egyelőre nem indult meg a támadás. Amit arra vezetett vissza, hogy bár az izraeli lakosság követeli a bosszút, hiszen napról napra egyre több túszról jön hír, akik közül már néhányat meg is ölt a terrorszervezet, egy katonai offenzíva nagyon rosszul jönne most nekik. Hiszen, ha most katonai győzelmet aratnak, akkor érvényét veszti az Ábrahám megállapodás, és a szaúdiak nem lesznek hajlandóak folytatni a tárgyalásokat míg a Nyugat érdekei is sérülnének. Mivel, a Hamász rengeteg embert nem enged ki a határokon, így egy támadásnál rengeteg civil áldozat lenne, amit felhasználnának a terrorszervezetnél és tudnák mutogatni, mint izraeli bűncselekmény.

Ugyanakkor a Nyugat viszont szeretne elkerülni minden olyan esetet, ahol a muszlimokkal szembe kelljen fordulni. Izrael most nem tud olyat tenni, amivel nyerni tudna ebben a helyzetben.

Borítókép: Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.