A Közép-Svédországi Egyetem környezettudományi tanára, Henrik Haller szeretné csökkenteni a húsfogyasztást, és több embert szeretne más fehérjeforrásokhoz szoktatni.
Az élelmiszerrendszer állítólag az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik legnagyobb okozója. Ugyanakkor a világ népessége növekszik, és több élelmiszert kell előállítani. Ezért a svéd tudós azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy az átlagembereknek kevesebb húst és több rovart kell enniük, így segítve a klímavédelmet.
Henrik Haller szerint a húsfogyasztás, különösen a marhahús fogyasztásának csökkentése a legjobb módja az éghajlatra gyakorolt káros hatások csökkentésének. Azt is szeretné, ha többen gondolkodnának el azon, hogyan kerül az élelmiszer az asztalra.
Az, hogy hogyan jutunk el a szupermarketbe és vissza, szintén nagyban hozzájárul az élelmiszerrendszerhez köthető kibocsátáshoz
– mondta a kutató a svéd közmédiának.
Az új tányérmodell eléréséhez szerinte az emberiségnek más fehérjeforrásokhoz kell hozzászoknia.
A rovarok mindig felmerülnek javaslatként, ha arról van szó, hogy a jövőben miből ehetnénk többet
– mondta Haller, aki szerint minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy tízmilliárd fős népességet tápláljunk, de nem a jelenlegi módszerekkel. Ehhez az élelmiszertermelés módjának radikális megváltoztatására van szükség.