Rovarokkal tömné az embereket a kutató

A tudós csökkenteni szeretné a húsfogyasztást, és minél több embert szeretne hozzászoktatni más fehérjeforrásokhoz.

2023. 10. 02. 5:35
Borítókép: Tenyészpéldányokat mutat a belga Little Food tücsöktenyésztő vállalkozás munkatársa a cég brüsszeli telepén (Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közép-Svédországi Egyetem környezettudományi tanára, Henrik Haller szeretné csökkenteni a húsfogyasztást, és több embert szeretne más fehérjeforrásokhoz szoktatni.

Az élelmiszerrendszer állítólag az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik legnagyobb okozója. Ugyanakkor a világ népessége növekszik, és több élelmiszert kell előállítani. Ezért a svéd tudós azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy az átlagembereknek kevesebb húst és több rovart kell enniük, így segítve a klímavédelmet. 

Henrik Haller szerint a húsfogyasztás, különösen a marhahús fogyasztásának csökkentése a legjobb módja az éghajlatra gyakorolt káros hatások csökkentésének. Azt is szeretné, ha többen gondolkodnának el azon, hogyan kerül az élelmiszer az asztalra.

Az, hogy hogyan jutunk el a szupermarketbe és vissza, szintén nagyban hozzájárul az élelmiszerrendszerhez köthető kibocsátáshoz

– mondta a kutató a svéd közmédiának.

Az új tányérmodell eléréséhez szerinte az emberiségnek más fehérjeforrásokhoz kell hozzászoknia.

A rovarok mindig felmerülnek javaslatként, ha arról van szó, hogy a jövőben miből ehetnénk többet

– mondta Haller, aki szerint minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy tízmilliárd fős népességet tápláljunk, de nem a jelenlegi módszerekkel. Ehhez az élelmiszertermelés módjának radikális megváltoztatására van szükség.

Borítókép: Tenyészpéldányokat mutat a belga Little Food tücsöktenyésztő vállalkozás munkatársa a cég brüsszeli telepén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.