Szivárgott egy atomerőmű nagyjából 150 kilométerre Magyarországtól, gyorsan le is állították

Állítólag nincs veszély.

Forrás: MTI2023. 10. 06. 14:08
null
This photograph taken on August 5, 2023 shows a general view of the Krsko Nuclear Power Plant in Krsko, south-east Slovenia on August 5, 2023. Three people have died after flooding and landslides caused by heavy rains cut off access to villages and disrupted traffic in northeastern and central Slovenia as the country's environment agency issued the highest "red alert" warning due to the heavy rainfall. (Photo by Jure Makovec / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óvintézkedésként leállították a szlovéniai krskói atomerőművet csütörtökön, miután fokozott szivárgást észleltek az elsődleges rendszerben – írta az STA szlovén hírügynökség a nukleáris létesítmény üzemeltetőjére hivatkozva.

Az atomerőmű üzemeltetője hangsúlyozta, hogy a sugárzás szintje a biztonságos határokon belül van a létesítményben, nem veszélyezteti az alkalmazottakat és az erőmű környezetét sem.

„Azonosítani kell a szivárgás pontos forrását és el kell végezni a szükséges javításokat, ezért van szükség az erőmű leállítására” – magyarázta az üzemeltető. A szakemberek csütörtök este 11 órakor kezdték el a reaktor teljesítményének fokozatos csökkentését, majd annak leállása után láttak hozzá a szivárgás forrásának azonosításához és a javításhoz. 

Közölte, hogy a nukleáris biztonsági hivatalt értesítették az erőmű leállításáról.

A krskói atomerőmű folyamatosan üzemelt tavaly ősz óta, amikor előre tervezett karbantartás miatt egy hónapra leállították működését.

Borítókép: A krskói atomerőmű (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.