Tovább szárnyal a német jobboldal, már a legnagyobb kormánypártot is utcahosszal előzi

Németországban soha nem látott erővel tör előre az Alternatíva Németországért jobboldali párt, hónapok óta újabb és újabb rekordokat dönt a támogatottsága.

Forrás: V4NA2023. 10. 19. 10:35
WEIDEL, Alice
Alaptalan a Weidelt plagizálással vádoló állítás, mellyel az Alternatíva Németországért Párt elnökét vádolták, derült ki az egyetem vizsgálatából. Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megint egy rekordot tudhat magáénak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt, már országos szinten is utcahosszal megelőzi a kormányzó szociáldemokratákat (SPD) – számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség. A baloldali és liberális pártok eközben sorra szedik össze a csúfos vereségeket a különböző önkormányzati és tartományi választásokon.

Az ARD Deutschlandtrend legfrissebb felmérése szerint a szociáldemokrata–zöld–liberális hármas koalíció összesen csak 33 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, míg az AfD már erősebb, mint az SPD és az FDP együttvéve, és 23 százalékon áll országos szinten.

Az SPD-t önállóan már csak 15 százalék támogatja, míg a Zöldekre 13 százalék, az FDP-re pedig 5 százalék szavazna. Tekintettel arra, hogy a parlamentbe jutáshoz 5 százalék szükséges, az FDP a kiesés határán táncol, ami nem kizárt, hogy instabillá teszi majd a kormánykoalíciót az elkövetkező hónapokban. A szociáldemokraták számára ez a legrosszabb eredmény ebben a ciklusban, a mintegy két évvel ezelőtti szövetségi választásokon az SPD 25,7 százalékot szerzett. Eközben az FDP-nek 2021 óta a felére csökkent a támogatottsága, akkor a választók 11,5 százalékának szavazatát kapta meg.

Új rekord az ARD németországi trendjében is: az AfD most már itt is 23 százalékon áll! Ráadásul az emberek fele szeretné, ha az AfD ott lenne kormányon, ahol eddig erősen teljesített. Nagyszerű visszaigazolása a munkánknak!

– írta közösségi oldalán Alice Weidel, az AfD társelnöke.

Mint ismert, amíg az összes többi párt szigorúan elutasítja, a németek megosztottak abban, hogy az AfD-nek a közeljövőben részt kellene-e vennie a tartományi kormányokban. Ez derült ki a Civey közvélemény-kutató intézet által a Der Spiegel számára készített felmérésből, amelyet a Junge Freiheit német lap szemlézett. Arra a kérdésre, hogy 

„Elfogadható lenne-e az Ön számára, ha az AfD a jövőben részt venne tartományi szintű kormányokban?”, 47 százalék válaszolt igennel, a megkérdezettek hat százalékát nem érdekelte a felvetés.

A kérdés jövő ősszel virulenssé válhat. Szászországban és Türingiában (mindkettő szeptember 1-jén), valamint Brandenburgban (szeptember 22-én) tartományi választásokat tartanak. Mindhárom szövetségi államban az Alternatíva Németországért áll az első helyen, nagy előnnyel. A közvélemény-kutatók szerint ott jelenleg 32-35 százalékot érhet el a párt. A keletnémet tartományokban az AfD részvételével működő tartományi kormány elfogadottsága is jelentősen magasabb (55 százalék), mint nyugaton (44 százalék).

Borítókép: Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországért (AfD) párt társelnöke (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.