Zsidók, akik a Hamász támadását éltetik

Míg a világ zsidósága szinte egyöntetűen fejezte ki megrendülését és Izrael iránti támogatását az elmúlt napokban, akadnak olyanok is, akik zsidóként Izrael állam politikáját tartják a vérontás valódi okának. A hászid zsidók a palesztinok mellett tüntettek New Yorkban.

2023. 10. 11. 8:13
New York, 2023. október 10. Hászid zsidók a palesztinok iránti támogatásukat kifejezve tüntetnek New Yorkban 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, mintegy 900 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 700-hoz közelít. A feliratok a szembenálló felek közötti vérontás befejezését követelik, illetve elítélik a cionizmust és Izrael állam létét. MTI/EPA/Sarah Yenesel Fotó: Sarah Yenesel
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tüntetők transzparensei szerint Izrael a felelős a 75 éve folyó tragikus vérontásért, és a megszállás befejezése a vérontásnak is véget vetne. A cionizmusellenes Neturei Karta zsidó szervezet a közösségimédia-bejegyzésében azt írja:

Az anticionista zsidók Palesztina 1948-ban kezdődött izraeli megszállásának békés befejezésére szólítottak fel, amely azóta az arabok és a zsidók számára emberi szenvedést és vérontást okoz. Izrael állam létezése a béke legfőbb akadálya.

A zsidó baloldal bizonyos csoportjai egyenesen éltették a napokban a Hamász Izrael elleni támadását, azzal érvelve, hogy ez legitim válasz volt a Gázai övezet közel két évtizede tartó izraeli blokádjára és a palesztinok ellen alkalmazott aránytalan katonai erőre – írja a Forward zsidó hírportál, hozzátéve, hogy a Hamász 2006-os gázai hatalomátvétele óta az izraeli erők több mint 4300 palesztint öltek meg, míg szombatig a Hamász fegyveresei kevesebb mint kilencven izraelit gyilkoltak meg az összecsapások során.

Dicsőség az ellenállásnak és Palesztina népének. Bár aggódom a családomért Gázában, és már gyászolom a halottakat, nem is lehetnék büszkébb a népemre, amely továbbra is elképzelhetetlen bátorságról tesz tanúbizonyságot a felszabadításért folytatott harcában

− írta szombaton a közösségi oldalán a zsidó és palesztin gyökerekkel egyaránt rendelkező Dylan Saba ügyvéd.

Norman Finkelstein zsidó politológus, Izrael régi kritikusa azt mondta, hogy a Hamász harcosai egymillió gyermeket próbálnak kiszabadítani, akiket közel két évtizede tartanak túszként fogva Gázában.

Ők abban a koncentrációs táborban születtek, és soha nem volt lehetőségük elhagyni azt. Mit kellett volna tenniük?

− magyarázta Finkelstein egy hétfői interjúban, utalva a Gázai övezet izraeli blokádjára.

 

Borítókép: Hászid zsidók a palesztinok iránti támogatásukat kifejezve tüntetnek New Yorkban 2023. október 9-én (Fotó: MTI/EPA/Sarah Yenesel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.