A Hamász még mindig mintegy kétszáztizenöt túszt tart fogva

Az izraeli hadsereg megtiltotta a Gázai övezet északi része lakóinak, hogy visszatérjenek otthonaikba a pénteken Gázában életbe lépett négynapos fegyverszünet idejére.

2023. 11. 25. 8:08
null
Bitunya, 2023. november 24. Az izraeli Ofer katonai börtönbõl szabadon engedett palesztin férfiak egy jármûben a ciszjordániai Bitunyában, Rámalláh közelében 2023. november 24-én. A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet ezen a napon átadta a nemzetközi vöröskereszt képviselõinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok elsõ csoportját, tizenhárom gyereket, illetve nõt, és 12 thaiföldi vendégmunkást. Egyúttal megkezdõdött a szabadon engedése izraeli börtönökbõl 39 olyan palesztin rabnak, akiket a túszokért cserébe helyeznek szabadlábra. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Izrael 39 bebörtönzött palesztin foglyot, 24 nőt és 15 tinédzsert engedett szabadon a Hamásszal kötött megállapodás részeként pénteken késő este.

A palesztinok szabadon bocsátására azután került sor, hogy pénteken a Hamász palesztin iszlamista szervezet által fogva tartott túszok közül 13 ember visszatért a zsidó állam területére. A Hamász összesen 24 túszt engedett szabadon pénteken, 13 izraeli állampolgárt, tíz thaiföldit és egy Fülöp-szigeteki vendégmunkást.

A The Times of Israel beszámolója szerint a szabadon engedett 13 izraeli túsz többsége jó fizikai állapotban van. 

Nyolc embert a Schneider Gyermekgyógyászati Központba szállítottak. Az orvosok előzetes vizsgálata alapján az intézmény azt közölte, hogy mind a nyolcan jó fizikai állapotban vannak.

A másik öt kiszabadult túszt, akik mind idős nők voltak, a Wolfson Medical Centerbe szállították. A kórház szerint néhányan „gyengék és kimerültek” voltak.

Mark Regev, az izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója a Fox Newsnak nyilatkozva elmondta: 

Izraelt nem lepte meg, hogy nem voltak amerikai állampolgárok a Hamász által szabadon engedett első túszcsoportban. – Ez nem ért minket meglepetésként, tudtuk ugyanis, hogy a thaiak közvetlenül tárgyaltak Iránnal – mondta. Regev szerint Irán képes volt befolyásolni a Hamászt, és tárgyalni tudott thai állampolgárok szabadon bocsátásáról.

Doron Spielman, az izraeli védelmi erők hivatalos képviselője szombat hajnalban arról beszélt, hogy 

a Hamász még mindig mintegy 215 túszt tart fogva a Gázai övezetben. Az illetékes szerint „sok esetben nem tudjuk, hogy meghaltak-e vagy élnek. Próbálunk hírszerzési információkat szerezni, de tudjuk, hogy többen közülük meghaltak”.

Ugyancsak Doron Spielman hajnalban bejelentette, hogy az izraeli hadsereg megtiltotta a Gázai övezet északi része lakóinak, hogy visszatérjenek otthonaikba a pénteken Gázában életbe lépett négynapos fegyverszünet idejére. 

Több százezer szórólapot dobtunk le a Gázai övezet déli részén, valamint üzeneteket tettünk közzé a közösségi médiában, arról értesítve a lakosokat, hogy Gáza északi része háborús övezet. Saját biztonságuk érdekében nem engedjük, hogy visszatérjenek erre a területre

– mondta.

Borítókép: Az izraeli Ofer katonai börtönből szabadon engedett palesztin férfiak egy járműben a ciszjordániai Bitunyában, Rámalláh közelében 2023. november 24-én (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.