A kétállami megoldást és egy békekonferencia összehívását szorgalmazta a kínai külügyminiszter

Vang Ji: Kína mindig is a béke, az emberi lelkiismeret és a nemzetközi jog oldalán állt.

Forrás: MTI2023. 11. 29. 13:12
PAK Dzsin; VANG Ji; KAMIKAVA, Jóko
Puszan, 2023. november 26. Vang Ji kínai külügyminiszer beszél a Kamikava Joko japán és Pak Dzsin dél-koreai és külügyminiszterrel tartott 10. dél-koreai-kínai-japán külügyminiszteri tanácskozáson a dél-koreai Puszanban 2023. november 26-án. MTI/EPA/AP pool/Ahn Jung Dzsun Fotó: Ahn Jung Dzsun
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai kormány egy nagyobb felhatalmazású, szélesebb körű és eredménycentrikusabb békekonferencia mielőbbi összehívását szorgalmazza annak érdekében, hogy a palesztin–izraeli kérdés kétállami megoldásának ütemterve mielőbb lefektethetővé váljon – jelentette ki kedden Vang Ji kínai külügyminiszter az ENSZ főtitkárával, António Guterressel a világszervezet New York-i székházában tartott találkozóján. Vang közölte, Peking támogatja a szervezet és főtitkára egyedi és nélkülözhetetlen vezető szerepét a válság megoldását elősegítő erőfeszítésekben.

Ebben a kérdésben Kína mindig is a béke, az emberi lelkiismeret és a nemzetközi jog oldalán állt

– fogalmazott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának novemberi soros elnöki tisztségét betöltő Kína – szoros kapcsolatokat fenntartva az arab országokkal és más érintett felekkel – az izraeli–palesztin konfliktus kezelését a tanács egyik kiemelten fontos feladatává tette – fűzte hozzá.

A kínai diplomácia vezetője felidézte, hogy kormánya konszenzusra jutott az arab, illetve a muszlim országok korábban Pekingben fogadott külügyminisztereivel az ENSZ BT magas szintű ülésének összehívásáról, amelyen Peking reményei szerint a tanács egységes és világos álláspontot fogalmazhatna meg a konfliktus politikai rendezése érdekében.

Vang a kínai álláspontot ismertetve elmondta: a súlyosabb humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében a tűzszünet meghosszabbítására van szükség, emellett meg kell akadályozni a háború folytatását, valamint a feleknek kölcsönösen szabadon kell engedniük a fogságban lévő embereket.

Biztosítani kell továbbá a humanitárius célú szállítmányok akadálytalan bejutását a Gázai övezetbe. Ennek érdekében több határátkelőt kell létrehozni, az ellenőrzésre pedig több hatékony eljárást kell kidolgozni.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a palesztin–izraeli kérdés lényegi megoldásaként mielőbb érvényre kell juttatni a kétállami megoldást.

 

Borítókép: Vang Ji kínai külügyminiszer (Fotó: MTI/EPA/AP/Ahn Jung Dzsun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.