Edina 2024. február 26.
logo

A kétállami megoldást és egy békekonferencia összehívását szorgalmazta a kínai külügyminiszter

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.11.29. 13:12 2023.11.29. 13:18
A kétállami megoldást és egy békekonferencia összehívását szorgalmazta a kínai külügyminiszter

A kínai kormány egy nagyobb felhatalmazású, szélesebb körű és eredménycentrikusabb békekonferencia mielőbbi összehívását szorgalmazza annak érdekében, hogy a palesztin–izraeli kérdés kétállami megoldásának ütemterve mielőbb lefektethetővé váljon – jelentette ki kedden Vang Ji kínai külügyminiszter az ENSZ főtitkárával, António Guterressel a világszervezet New York-i székházában tartott találkozóján. Vang közölte, Peking támogatja a szervezet és főtitkára egyedi és nélkülözhetetlen vezető szerepét a válság megoldását elősegítő erőfeszítésekben.

Ebben a kérdésben Kína mindig is a béke, az emberi lelkiismeret és a nemzetközi jog oldalán állt

– fogalmazott. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának novemberi soros elnöki tisztségét betöltő Kína – szoros kapcsolatokat fenntartva az arab országokkal és más érintett felekkel – az izraeli–palesztin konfliktus kezelését a tanács egyik kiemelten fontos feladatává tette – fűzte hozzá.

A kínai diplomácia vezetője felidézte, hogy kormánya konszenzusra jutott az arab, illetve a muszlim országok korábban Pekingben fogadott külügyminisztereivel az ENSZ BT magas szintű ülésének összehívásáról, amelyen Peking reményei szerint a tanács egységes és világos álláspontot fogalmazhatna meg a konfliktus politikai rendezése érdekében.

Vang a kínai álláspontot ismertetve elmondta: a súlyosabb humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében a tűzszünet meghosszabbítására van szükség, emellett meg kell akadályozni a háború folytatását, valamint a feleknek kölcsönösen szabadon kell engedniük a fogságban lévő embereket.

Biztosítani kell továbbá a humanitárius célú szállítmányok akadálytalan bejutását a Gázai övezetbe. Ennek érdekében több határátkelőt kell létrehozni, az ellenőrzésre pedig több hatékony eljárást kell kidolgozni.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a palesztin–izraeli kérdés lényegi megoldásaként mielőbb érvényre kell juttatni a kétállami megoldást.

 

Borítókép: Vang Ji kínai külügyminiszer (Fotó: MTI/EPA/AP/Ahn Jung Dzsun)

Támadás Izrael ellen

Egyesült Államok: A BT-határozat elfogadása veszélyeztette volna a tárgyalásokat a tűzszünetről

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.