Az izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája bírálatát

Nem Izrael vesz célba szándékosan civileket, hanem a Hamász fejez le, éget el és mészárol le polgári személyeket a zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett legszörnyűbb borzalom során – írta az izraeli kormányfő.

2023. 11. 15. 8:29
TRUDEAU, Justin
New York, 2023. szeptember 21. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felszólal az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háborúról tartott tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 20-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája, Justin Trudeau bírálatát az izraeli hadsereg gázai akcióival kapcsolatban, és ismét az izraeli terrorellenes művelet támogatására szólított fel az X közösségi hálózaton szerdán hajnalban közzétett üzenetében.

Nem Izrael vesz célba szándékosan civileket, hanem a Hamász fejez le, éget el és mészárol le polgári személyeket a zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett  legszörnyűbb borzalom során

– írta az izraeli kormányfő. „A civilizáció erőinek támogatnia kell Izraelt a Hamász barbársága ellen folytatott küzdelmében” – követelte Netanjahu.

Az izraeli kormányfő üzenete válasz volt Trudeau-nak egy, a kanadai Brit Columbia tartományban tartott sajtóértekezletére, melyen sürgősen felszólította Izraelt, hogy gyakoroljon maximális önmérsékletet, és hirdessen humanitárius szünetet gázai hadművelete során. – A világ figyel, a televízióban és a közösségi médiában orvosok, családtagok, túlélők, szüleiket elveszítő gyerekek beszámolóit lehet hallani, olvasni – mondta Trudeau. 

A világ nők, gyerekek, csecsemők meggyilkolásának tanúja. Ennek véget kell vetni

– jelentette ki.

Netanjahu szerint viszont, miközben Izrael mindent megtesz, hogy a civileket távol tartsa a veszélyzónától, a Hamász minden erővel azon van, hogy ott tartsa őket. Izrael humanitárius folyosókat és biztonságos övezeteket biztosít számukra, miközben a Hamász fegyveres erővel akadályozza meg, hogy a harci övezetet elhagyhassák. Nem Izraelt, hanem a Hamászt kellene felelősségre vonni kettős háborús bűncselekményért: a civilek elleni támadásokért és a hátuk mögé rejtőzésért – írta.

Trudeau előzőleg Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetése után azt írta az X-en, hogy mély aggodalmat kelt a gázai súlyos humanitárius válság és a palesztin civil lakosság szenvedésének mértéke, valamint a polgári életek elvesztése. 

Emellett az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátására szólította fel a palesztin terrorszervezetet.

 

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.