Előrejelzés: balhorog várható Brüsszelből

Az általános ügyek tanácsának ülésére készül Brüsszel.

2023. 11. 15. 6:12
null
Bangkok, 2015. szeptember 14. 2015. szeptember 14-én közreadott kép egy bokszkesztyût viselõ orángutánról a bangkoki Safari Wild nevû vadaspark egyik szórakoztató mûsorában szeptember 13-án. (MTI/EPA/Diego Azubel) Fotó: Diego Azubel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán ülésezik Brüsszelben az általános ügyek tanácsa, ahova az uniós tagállamok az európai ügyekért felelős minisztereiket küldik, hogy azok koordinálják az uniós csúcsok előkészítés. A következő csúcs december 14–15-én lesz.

Az egyik kiemelt napirendi pont a 7. cikk szerinti eljárások megvitatása, ahogy a hivatalos beharangozóban szerepel: „a Tanács meg fogja vitatni a jogállamiság lengyelországi helyzetével és az uniós értékek magyarországi tiszteletben tartásával kapcsolatos fejleményeket”.

A napirendi pont kialakításában jelentős szerepet játszott egy összehangolt, többfrontú nyomásgyakorlás Brüsszeltől.

Az egyik csapás a Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságból (LIBE) érkezett, ahol hétfőn Jelentés a Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentéséről címen üléseztek. A jelentés előadója Sophia in ’t Veld holland liberális EP-képviselő, aki a magyar olvasók számára emlékezetes lehet azon kijelentése miatt is, amikor

megkérdőjelezhető demokratikus elköteleződéssel azt mondta a kétharmados felhatalmazással rendelkező magyar kormányról, hogy ilyen kormányra nincs szükség az EU-ban.

A vita meglehetősen rövidre és érdektelenre sikerült, azon Magyarország konkrét említése nem is történt, csak utalgatásokkal dobálóztak a képviselők. Ennek ellenére egyértelmű üzenet volt Brüsszelnek, hogy a képviselők elvárják Magyarország vegzálását.

Egy másik gesztusértékű jelenet egy hétfői levél volt, amelyet a képviselők a Tanács elnökségét betöltő spanyoloknak címeztek. 

Azért írunk, hogy kifejezzük a legnagyobb csalódottságunkat amiatt, hogy az EU spanyol elnöksége vonakodik előrelépést elérni az EUSZ 7. cikk (1) bekezdése szerinti eljárásban Magyarországgal szemben

– áll a Politicón megjelent levélben, amelynek szerzője nem más, mint az a Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő, aki a Magyarország EU-s elnökségének megakadályozására irányuló törekvéseknek is éllovasa. A levelet aláírták a szocialisták, az Európai Néppárt, a Renew és a Baloldal is. A levélben olyan dolgokat kifogásolnak Magyarországgal kapcsolatban, mint 

az igazságszolgáltatás függetlensége, korrupcióellenes küzdelem, a média szabadsága és az LMBTQ-emberek jogai.

Borítókép: 2015. szeptember 14-én közreadott kép egy bokszkesztyűt viselő orangutánról a bangkoki Safari Wild nevű vadaspark egyik szórakoztató műsorában szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Diego Azubel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.