Felmérés: a lengyelek az eddigi kormány munkáját támogatják

Közlekedés, energiabiztonság, fegyverkezés – a lengyel választók bíznak az eddigi munkában.

2023. 11. 06. 21:39
DUDA, Andrzej; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. október 24. Andrzej Duda lengyel elnök (b) fogadja Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, az október 15-i választásokon gyõztes Jog és Igazságosság (PiS) pártjának tagját (k) és Ryszard Terleckit, a PiS eddigi parlamenti frakciójának vezetõjét, amint megkezdi a kormányalakítási egyeztetéseket a választásokon parlamentbe bejutott pártok vezetõivel a varsói elnöki palotában 2023. október 24-én. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésben részt vevőket a Jog és Igazságosság kormányának azon vállalásairól kérdezték, hogy egy jövőbeli kabinetnek folytatnia kell. A közvélemény-kutatás során a válaszadók több mint fele – 51,3 százalék – azt szeretné, ha az új központi repülőtér továbbra is megépülne. A beruházás ellen a válaszadók 39,7 százaléka szavazott, míg 9 százaléknak nem volt véleménye a kérdésben. A beruházás folytatásának támogatói túlnyomórészt a Jog és Igazságosság (PiS) szavazói (92 százalék), de véleményüket az ellenzékiek 26 százaléka is osztja.

A válaszadók több mint háromnegyede (76,2 százalék) szeretné, ha az új kormány folytatná a fegyverkezésre fordított nagy összegű kiadásokat, de változást vár e tekintetben a felmérésben részt vevők 17,7 százaléka.

Támogatják továbbá a lengyelországi atomerőművek építésének projektjét is. A folytatást e tekintetben a válaszadók 85,3 százaléka szeretné, míg 9,3 százalék ellenzi.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök (b) fogadja Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, az október 15-i választásokon győztes Jog és Igazságosság (PiS) pártjának tagját (k) és Ryszard Terleckit, a PiS eddigi parlamenti frakciójának vezetőjét, amint megkezdi a kormányalakítási egyeztetéseket a választásokon parlamentbe bejutott pártok vezetőivel a varsói elnöki palotában 2023. október 24-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.