Gyásznapot tartanak Izraelben

Izraelben kedden nemzeti gyásznapot tartanak a Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása áldozatainak emlékére.

2023. 11. 07. 16:22
null
Regavim, 2016. március 29. Az izraeli hadsereg Bardelas (Gepárd) nevû, vegyes nemû zászlóaljának tagjai hadgyakorlaton vesznek részt az észak-izraeli Regavim közelében 2016. március 29-én. A 2015 augusztusában létrehozott alakulat a harmadik izraeli gyalogsági különítmény, amelyben nõk és férfiak is szolgálnak. (MTI/EPA/Abir Szultan) Fotó: ABIR SZULTAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraelben kedden délelőtt 11-kor egyperces néma főhajtással tisztelegtek az egy hónappal ezelőtti, több mint 1400 halálos áldozat emléke előtt. A halálos áldozatok mellett több ezren megsebesültek, és mintegy 240 embert, csecsemőket, kisgyerekeket, nőket és időseket is a Gázai övezetbe hurcoltak az országba betörő iszlamista fegyveresek.

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a közintézményekben, a többi között a Héber Egyetemen, a Tel-avivi Egyetemen és a haifai Technionban, melyeket egyperces néma csenddel nyitnak meg. A központi rendezvényt este fél hétkor Tel-Avivban, a Kultúra Csarnokában tartják. 

Az oktatási intézményekben és az ifjúsági mozgalmakban kedden a meggyilkoltak emlékének szentelik a tanítást és a foglalkozásokat.  

A magyar állampolgár édesanya, Majan Zin, akinek 8 és 15 éves kislányát hurcolta el a Gázai övezetbe a Hamász, a közösségi médiában Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz és Joe Biden amerikai elnökhöz fordult, arra kérve őket, hogy hozzák vissza gyermekeit a Hamász fogságából. Amennyiben ez nem lehetséges, azt kéri, hogy őt is engedjék Gázába, hogy együtt lehessen a kislányaival.

Két hete régészek is segítik a gyilkosságok helyszínein a halottak maradványainak felkutatását, az áldozatok azonosítását. Munkájuk nyomán tíz újabb meggyilkolt ember személyazonosságát sikerült megállapítani.

Október 7. után izraeliek tömege szakította meg külföldi utazását vagy hosszabb tartózkodását, és tért vissza Izraelbe. A férfiak hazatérésük után bevonultak tartalékos szolgálatra. Ben Gurion repülőtér-nyilvántartása szerint a háború október 7-i kitörése óta több mint 331 ezer izraeli tért vissza az országba.

Borítókép: Az izraeli hadsereg Bardelas (Gepárd) nevű, vegyes nemű zászlóaljának tagjai (Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.