Így vennék rá Trumpot Ukrajna támogatására

Brüsszel egyre komolyabban számol azzal, hogy a jövő évi amerikai elnökválasztás után Donald Trump tér vissza a Fehér Házba, aki nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó gondolkodás nélkül önteni a pénzt Ukrajna támogatására. Az uniós vezetők azonban megpróbálhatják rávenni, hogy mégis segítsen a háborúban álló országnak.

2023. 11. 24. 18:35
TRUMP, Donald
New York, 2023. október 2. Donald Trump volt amerikai elnök New York állam Legfelsõbb Bíróságának tárgyalótermében 2023. október 2-án. Trump önként jelent meg, hogy vallomást tegyen az ellene és két gyermeke ellen csalás vádjával indított polgári per tárgyalásán MTI/AP/Reuters pool/Brendan McDermid Fotó: Brendan McDermid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió vezetői már komolyan számolnak azzal, hogy a jövő évi választás után ismét Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke. Brüsszel továbbra is ragaszkodik Ukrajna támogatásához, Trump azonban nyilvánvalóvá tette, hogy ebben nem lesz partner. 

A képviselőház republikánus többsége pedig nemrég elkaszált egy 24 milliárdos segélyt a kelet-európai ország számára.

Európa rövid távon biztosan nem tudja kiváltani az Egyesült Államok támogatását fegyverek, titkosszolgálati információk és diplomáciai nyomás tekintetében, van viszont pénze – írja a Politico hírportál, amely rögtön egy lehetséges forgatókönyvet is felvázolt arra, hogyan biztosíthatná az EU Trump és a republikánusok segítségét Ukrajna számára.

Mi sem egyszerűbb: csupán el kell indítani egy többéves programot, amelyben az EU fegyvereket vásárolna az Egyesült Államoktól, amelyeket aztán továbbadna Ukrajnának. Ez „mindössze” évi 45 milliárd eurójába kerülne az uniónak, ami a blokk GDP-jének 0,3 százaléka.

Így az ukránok is jól járnak, az EU is jól jár, s mivel az amerikai fegyvergyártók számára is jövedelmező lenne a deal, Trump sem mondhat nemet – érvel a hírportál.

Hogy az Európai Unió egyszerű polgárai is olyan jól járnának-e az üzlettel, az persze más kérdés.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Brendan McDermid)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.