Két évtizedes várakozás után egy kis német biztatás + videó

A kancellár megoldaná a vitás kérdéseket a Nyugat-Balkánon.

2023. 11. 15. 7:14
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. október 26. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás elsõ napján. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió bővítése mellett foglalt állást a német kancellár. Olaf Scholz szerint a nyugat-balkáni országok csatlakozási folyamatát tovább kell vinni, de rámutatott arra is, hogy ez magában foglalja a különféle viták rendezését is. 

Az N1 szerb televízió közlése szerint Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy a Nyugat-Balkán európai integrációjához a térség országai, köztük a Belgrád és Pristina közötti különböző viták rendezésére van szükség.

Keményen dolgozunk azon, hogy megoldjuk a Koszovó és Szerbia közötti valóban nehéz helyzetet. Mindig a bővítési folyamat oldalán állok

 – mondta Scholz a görög miniszterelnökkel, Kiriakosz Micotakisszal tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: reméli, hogy előrelépés történik az Észak-Macedónia és Bulgária közötti vita rendezésében is – írja a Kosovo Online hírportál. Megjegyezte, ellenzi, hogy az országok közti kétoldalú kapcsolatok problémát okozzanak a térség uniós közeledésében.

Berlin a régió országai közötti minden vitában az EU-tagsági folyamat oldalán áll, mert azt szeretné, ha a tagjelöltek mielőbb elérnék ezt a célt. A múltban nagyon sokat foglalkoztam különböző országokkal annak érdekében, hogy ne legyenek olyan kétoldalú kérdések, amelyek akadályoznák a folyamat előrehaladását, és azon dolgozunk, hogy az a jövőben lehetővé váljon

– mondta Scholz.

A német kancellár Berlinben emlékeztetett: már húsz év telt el azóta, hogy a nyugat-balkáni országoknak a 2003-as szaloniki csúcson uniós tagságot ígértek, most már előrelépés kell – tette hozzá. 

Jelenleg több ország várakozik tagjelöltként az európai uniós tagságra, ezek a következők: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Törökország és Ukrajna.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió csúcstalálkozójára érkezik az ET brüsszeli épületébe 2023. október 26-án, a tanácskozás első napján (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.