Kiderült, mennyibe kerülnek a kiskorú migránsok az adófizetőknek

A szövetségi kormány már nem támogatja az önkormányzatokat, így maguknak kell előteremteniük a migránsok ellátásához a forrásokat.

2023. 11. 24. 20:08
null
Madrid, 2023. november 2. Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvõ Los Cristianos kikötõjében, a háttérben strandolók 2023. november 2-án. A spanyol parti õrség hajója 138 migránst vett fedélzetére egy bárkából a Tenerifétõl délre. MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes Fotó: Alberto Valdes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új csúcsra emelkedett a Németországba érkező, úgynevezett kísérő nélküli kiskorú bevándorlók száma. A Lisa Paus zöldpárti politikus által vezetett családügyi minisztérium adatai szerint ez a szám most mintegy negyvenezerre tehető. Az ellátásukhoz még több forrásra van szükség, mint a felnőtt migránsok esetében, erről a Junge Freiheit német lap számolt be a Welt am Sonntag című újságra hivatkozva.

A lap szerint pontos adatok a türingiai Greiz városból és környékéről állnak rendelkezésre. Ott a kiadások már most elérik a havi 8300 eurót. Ez átlagosan 99 600 eurót jelent évente egyetlen fiatal migráns esetében. Úgy tudni, a szövetségi kormány már nem fizet semmit a migránsok ellátásáért, akiknek többsége Afganisztánból, Szíriából és Törökországból érkezik. 

Most az önkormányzatoknak egyedül kell viselniük a horribilis költségeket. A nagyfokú ellátási igény miatt a mintegy negyvenezer fiatal migráns mostanra évente mintegy 2,8 milliárd euróba kerül a helyi önkormányzatoknak országos szinten. Emiatt pedig nem jut pénz egyéb gyermek- és ifjúsági programokra, legalábbis erről ír a német sajtó.

A kísérő nélküli kiskorú migránsok száma egyre csak növekedett az utóbbi években. 2005-ben hatszázan voltak, 2013-ban már majdnem ötezren. Ezután 2015-ben és 2016-ban, amikor Angela Merkel akkori kereszténydemokrata kancellár megnyitotta a határokat, meredeken emelkedtek a számok. Tavaly már huszonötezernél is több kiskorú migránst tartottak számon Németországban.

A legtöbb ilyen migráns azt állítja, hogy 16 vagy 17 éves, amikor belép az országba, ezt azonban csak kivételes esetekben ellenőrzik. Nemcsak különleges ellátást, hanem különleges védelmet is élveznek. Még ha nem is kapnak menedékjogot, mindannyian maradhatnak az országban. A Paus-minisztérium szerint Németország az elmúlt években egyetlen személyt sem toloncolt ki, még olyat sem, akiről kiderült, hogy bűncselekményt követett el.

A migránsok viselkedése egyre nagyobb problémát okoz Németországban is, az alábbi videón látható eset mindennaposnak számít, és az ország összes pontján előfordulhat.

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.