Kiszámolták, mennyivel károsabb az LNG, mint a szén elégetése

Még a legmodernebb hajók és a legrövidebb útvonalak használata esetén is az egyik legkárosabb az éghajlatra az LNG.

2023. 11. 13. 16:59
null
NORWAY-ENERGY-GAS Fotó: FREDRIK VARFJELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai tanulmány szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) sokkal károsabb az éghajlatra, mint a szén elégetése az energiatermeléshez. 

Az LNG üvegházhatású gázkibocsátása a legrosszabb esetben 274 százalékkal magasabb, mint a széné

olvasható Robert W. Howarth, az amerikai New York államban található Cornell Egyetem metánkutatójának elemzésében.

A tudós a teljes ellátási lánc metánkibocsátását említi az egyik okként. Ezek közé tartozik a „fracking”, a tisztítás, a cseppfolyósítás és végül a tengeri szállítás.

A metánt még a szén-dioxidnál is károsabb üvegházhatású gáznak tartják.

Howarth kiszámította, hogy még a legmodernebb hajók és a legrövidebb útvonalak használata esetén is legalább 24 százalékkal magasabb a kibocsátás, mint a szén használata esetén. Az amerikai környezetbiológus professzor munkáját még nem ellenőrizték teljesen.

A The New Yorker című amerikai lap azonban máris Joe Biden amerikai elnök elhibázott klímapolitikájának bizonyítékaként írja le a tudós számadatait. Az LNG-exportkapacitásokat ugyanis jelentősen bővítik az USA-ban, részben a nagy németországi kereslet miatt, ami ellentétes az amerikai kormány önjelölt klímavédelmi céljaival.

Mint ismert, a német kormány, az atomerőművek leállítása és az orosz energiahordozók betiltása után most egyre inkább a cseppfolyósított földgázra összpontosít, és Wilhelmshaven után a Balti-tengeri Rügen szigetén is rendkívül vitatott terminálokat építtet. A publikáció után most valószínűleg szintén magyarázkodhat majd Robert Habeck környezetvédelmi miniszter, akit a Zöldek párt delegál.

Borítókép: Egy LNG-hajó Melkoya szigeténél (Fotó: Fredrik Varfjell/NTB/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.