Mentelmi joggal úszná meg a börtönt a lengyel bűnöző

A lengyel baloldal Brüsszelbe menekítené a súlyos csalással vádolt egykori minisztert.

Forrás: V4NA2023. 11. 14. 14:43
MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. október 10. A Jog és Igazságosság Pártját (PiS) képviselõ Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a közszolgálati televízió varsói stúdiójában rendezett választási vitáról távozóban 2023. október 9-én. A parlamenti választásokat október 15-én tartják Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk lengyel ellenzéki vezető előző kormányának egy volt minisztere szabadulhat a börtönből, hogy helyet foglalhasson az Európai Parlamentben, ami mentelmi jogot biztosítana számára a jövőbeni börtönbüntetés alól, hacsak a parlamenti többség nem szavazza meg annak felfüggesztését – számolt be a V4NA hírügynökség.

Włodzimierz Karpiński, aki 2014-ig, hét éven át Tusk állami vagyonért felelős minisztere volt, jelenleg előzetes letartóztatásban van korrupciós vádak miatt. Elárulta azonban, hogy elfogadja a lehetőséget, hogy európai parlamenti képviselő legyen, ami annak következtében merült fel, hogy a múlt hónapban tartott választásokon Krzysztof Hetman leköszönő képviselő mandátumot nyert a lengyel belföldi parlamentben.

A volt minisztert idén februárban letartóztatták, mert állítólag részt vett a varsói önkormányzat – amelynek tisztviselője volt – szemétszállítási szerződésével kapcsolatos korrupcióban. A korrupciós vádakat Karpiński ellen a lengyel állami korrupcióellenes ügynökség, a CBA emelte, és azok Varsó város hulladékgazdálkodási hivatalának vezetőjeként töltött időszakához kapcsolódnak.

Azzal vádolják, hogy több mint egymillió euró értékű kenőpénzt fogadott el egy olyan cégtől, amely a lengyel fővárosban a szemétszállítási- és hasznosítási szerződésre pályázott.

Karpiński ügyvédje, Michał Królikowski az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak elmondta, hogy ügyfele elfogadja európai parlamenti képviselői mandátumát. Biztosította, hogy Karpiński nem próbálja majd elkerülni a vizsgálatot, és csak annyi változik, hogy mostantól úgy védekezhet, hogy nem kerül rács mögé.

A Remix News emlékeztet arra, hogy ha Karpiński hivatalosan is elfoglalja európai parlamenti képviselői mandátumát, parlamenti mentelmi joggal rendelkezik majd, és elhagyja a börtönt. Az EP-képviselő esetleges jövőbeli fogva tartásához az Európai Parlamentnek kellene hozzájárulnia.

A katowicei fellebbviteli bíróság szeptemberi döntése értelmében legalább november 24-ig őrizetben marad, azonban ha nem sikerül bírósági úton meghosszabbítani az előzetes letartóztatását, akkor szabadon engedik.

Az ügyet kommentálva Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter megkérdőjelezte, hogy az új EP-képviselő „most valószínűleg Lengyelország vagy az európai parlamenti többség érdekeinek megfelelően fog-e szavazni, amely garantálja számára a mentelmi jog fenntartását”.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.