Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Morawiecki nagy bajban van: elutasították a koalíciós ajánlatát

Sem a Harmadik Út, sem a Konföderáció nem lép szövetségre a Jog és Igazságosság párttal.

Forrás: MTI2023. 11. 22. 12:55
DUDA, Andrzej; MORAWIECKI, Mateusz
Varsó, 2023. november 7. A 2017. december 8-án készült képen Andrzej Duda lengyel államfõ (b) kormányalakítással bízza meg a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetése által jelölt Mateusz Morawiecki eddigi kormányfõhelyettest, fejlesztési és pénzügyminisztert a varsói elnöki palotában. Duda 2023. november 6-án bejelentette, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot elnyerõ PiS párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással. MTI/AP/Alik Keplicz Fotó: Alik Keplicz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új lengyel parlamentben többséget alkotó ellenzéki szövetséghez tartozó Harmadik Út, valamint a szövetségen kívüli, szintén ellenzéki Konföderáció elutasította Mateusz Morawiecki kijelölt miniszterelnök felkérését, hogy lépjenek be az új kormányba – tájékoztatta a PAP hírügynökséget Marek Sawicki, a Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselője. A Harmadik Út (Trzecia Droga) a Szymon Holownia vezette Lengyelország 2050 tömörülésből és a PSL-ből áll.

Már megállapodtunk a miniszterelnökkel, aki a többségi koalíció miniszterelnöke, Donald Tusk. Nem folytatunk egyidejű tárgyalásokat két miniszterelnökkel. Egy dublőr nem érdekel bennünket

 – mondta Sawicki, aki elárulta, hogy pártja tárgyalási ajánlatot kapott Morawieckitől.

Szerdán korábban elutasította a tárgyalásokat az Andrzej Duda államfő által kormányalakítással megbízott politkussal a szintén ellenzéki, de a négypárti ellenzéki szövetséghez nem tartozó Konföderáció is, amelynek 18 képviselője van a 460 tagú szejmben.

Andrzej Duda elnök november 13-án bízta meg Mateusz Morawieckit az új kormány megalakításával. Morawiecki közölte, hogy ehhez hét-nyolc napra van szüksége.

Az októberi parlamenti választásokon az eddigi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot, de nincs többsége a szejmben, ahol a négypárti ellenzéki koalíciónak együttesen 248 képviselője van.

 

Borítókép: A 2017. december 8-án készült képen Andrzej Duda lengyel államfő (b) kormányalakítással bízza meg a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetése által jelölt Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő-helyettest, fejlesztési és pénzügyminisztert a varsói elnöki palotában (Fotó: MTI/AP/Alik Keplicz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.