Oroszbarát előretörés a moldovai választásokon

A nagyobb városokban az oroszbarátnak bélyegzett jelöltek voltak a befutók a helyhatósági választásokon.

SANDU, Maia
Chisinau, 2023. május 29. Maia Sandu moldovai elnök beszél a chisinaui elnöki palotában 2023. május 29-én. A moldovai államfõ bejelentette, hogy egy nemzeti információvédelmi központ létrehozását tervezik, amelynek célja a dezinformáció azonosítása, megelõzése és megakadályozása. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maia Sandu Nyugat- és románbarát elnök által fémjelzett hatalommal szemben álló politikai erők jelöltjei győztek a Moldovai Köztársaság nagyobb városaiban a vasárnapi helyhatósági választások első fordulójában. A legnagyobb figyelem a fővárosra, Chisinaura irányult. Itt a várakozásoknak megfelelően már az első menetben nyert az ellenzéki Nemzeti Alternatíva Mozgalom (MAN) polgármesterjelöltje, Ion Ceban. 

A sikeresen újrázó városvezetőt oroszbarátként emlegeti a moldovai sajtó kormánypárti része, de Ceban és pártja elkötelezett az európai integráció mellett. 

Tény, hogy a politikusnak jó kapcsolatai vannak Moszkvában is.    

A kormányzó Akció és Szolidaritás Párt azt közölte, hogy országos szinten megnyerte a megméretést. Az eredmények ugyanakkor az ellenzéki sikerét mutatják az ország fontosabb városaiban. Baltiban az inkább oroszbarátnak tartott Mi Pártunk nevű formáció polgármesterjelöltje nyerte az első fordulót, de itt újabb menetre lesz szükség. 

A függetlenként induló ellenfél ugyanakkor úgyszintén oroszpárti.   

Két nappal a helyhatósági választások előtt a moldovai kormány kizárta az ellenzéki, oroszbarát Esély (Sansa) párt jelöltjeit a küzdelemből. A döntést Dorin Recean miniszterelnök közölte, miután hírszerző és biztonsági szolgálatának igazgatója, Alexandru Musteata arról számolt be, hogy az ország „példátlan mértékű hibrid támadásoknak van kitéve”. A moldovai kormány korábban több orosz nyelvű, illetve oroszbarát portált tett elérhetetlenné. A döntés indoklásaként a kabinet azt közölte, hogy az érintett portálok „információs háborút” folytattak Moldova ellen. 

Az uniós tagországok vezetői legutóbbi csúcstalálkozójukon  zárónyilatkozatban szögezték le: az EU „támogatja a Moldovai Köztársaságot azon kihívások kezelésében, amelyekkel az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeként szembesül”.

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök beszél a chisinaui elnöki palotában 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.